84. „Dužionica“ u Somboru

Objavljeno: 29.08.2018. Pregleda: 44

Duzionica u SomboruOvog ljeta žetva je bila pravo otimanje ljetine ispod ćudljivog neba. Čak su i suvremeni kombajni koji na dan „gutaju“ hektare žita gubili utrku s kišom koja je malo-malo tjerala ratare s njiva. I podsjetilo je ovo ljeto ratare da se za svaki otkos žita, svako zrno skinuto prije tuče ili oluje iznova i iznova moraju zahvaljivati Bogu. Kao što su to radili i stoljećima prije. U svojim obiteljima, pokorno se zahvaljujući Bogu što je uslišio njihove molitve, sačuvao ljetinu i podario sigurnost do naredne žetve. Vremenom su te obiteljske zahvale postale javne slaveći se u crkvi. A te javne proslave završetka žetve i blagoslov kruva od novog žita kod Hrvata Bunjevaca u Somboru traju duže od osam desetljeća – točnije 84 godine. Nekada su se osim u Hrvatskom domu Dužionice priređivale na svim okolnim salašima, ali se one za razliku od središnje Dužionice u Somboru nisu održale, ali je i ove godine završetak žetve obilježilo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor, i to na 84. Dužionici. Bandaš i bandašica ovogodišnje Dužionice bili su Milorad Stojnić i Sara Horvat iz Berega.

Dobro koje primamo od Boga

Već po tradiciji, okupljanje sudionika Dužionice bilo je u Hrvatskom domu. Nije ni tog dana kiša zaobišla Sombor, ali jedino što je mogla pokvariti bio je planirani program Dužionice. Ali, poslije ovogodišnje žetve tijekom koje se još vlažno žito kosilo između dva pljuska, oblačno nebo i kiša koja prijeti nisu bili velika briga. Napose ne vrijednim rukama ratara koji su svoju najveću brigu već prebrinuli.
„Biti bandašica za mene je velika čast. Imamo i mi u Beregu zahvalu Bogu za novo žito i kruh, ali bez bandaša i bandašice i zato je i mom bandašu i meni velika čast što smo dio ove bunjevačke Dužionice“, kazala je bandašica Sara Horvat, spremajući se da s bandašem povede kolonu sudionika Dužionice do crkve Presvetog Trojstva gdje je održana misa na kojoj su posvećeni kruh i žito.
„Evo nas danas da zahvalimo Bogu za žetvu, ali i za svako drugo dobro koje primamo od Boga. No, ne trebamo zaboraviti da je i svaka nedjelja prije svega dan zahvale Bogu, jer sveta misa, euharistija, nije ništa drugo nego zahvala Bogu i preporuka za dalje. Mi smo danas došli ne samo zahvaliti Bogu već ga izvijestiti o svemu što smo učinili od prošle Dužionice, da preispitamo sebe i da razmislimo što smo u protekloj godini učinili i kako smo naučavali svojim životom. Bila je ovo teška žetva, ali bilo je i prije loših godina i nikada se nije odustajalo“, kazao je prior Karmelskog samostana u Splitu Zlatko Pletikosić, koji je predvodio svetu misu.

Život na zemlji s pogledom u nebo

Iako je godinama običaj da se poslije svete mise na Trgu Svetog trojstva uz bandašicino kolo okupe sudionici Dužionice, ovogodišnji program bio je, opet zbog kiše, malo izmijenjen, pa se kolo igralo u Hrvatskom domu. Ono što nije mijenjano jest povorka sudionika Dužionice centrom grada do Županije. I nije mijenjana tradicija koja traje od druge polovice 90-ih da se kruh od novog žita preda prvom čovjeku grada. Ovoga puta ženi – gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović.
„Ova manifestacija favorizira sve one vrijednosti koje smatramo dobrim, korisnim i poželjnim u našoj zajednici. Organizatori Dužionice se trude da sačuvaju običaje Bunjevaca i Hrvata, ali prije svega Somboraca koji su oduvijek živjeli na panonskoj zemlji i živjeli od zemlje gledajući u nebo. Ova manifestacija nije samo zahvala za plodove koje nam daje zemlja, kako bismo uživali u njima i preživjeli do sljedeće godine, već njom obilježavamo i to što su Somborci oduvijek vezani za zemlju. Ovo je prilika da pjevamo somborske pjesme kako bismo afirmirali tradiciju i kulturu i Bunjevaca i Hrvata iz Sombora i u tom smislu gajili nešto što se zove tradicija, nešto što se zove običaj, ali prije svega nešto što čini kulturu i kulturni identitet ovog kraja“, kazala je gradonačelnica, primajući kruhove od bandaša i bandašica HKUD-a Vladimir Nazor i UG-a Bunjevačko kolo, koje je također održalo svoju Dužionicu.
Sudionici Nazorove Dužionice bili su KUD Širokopoljac iz Širokog Polja, te HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega i HBKUD Lemeš iz Lemeša. Gosti Dužionice bili su veleposlanik RH u Beogradu Gordan Bakota, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beogradu Ivan Sabolić i predsjednik HNV-a Slaven Bačić, kao i gradonačelnica Sombora, dogradonačelnik Antonio Ratković i predsjednik Skupštine grada Zoran Parčetić.
„Prvi put sam na Dužionici u Somboru. Prekrasno je bilo u crkvi čuti kako Hrvati Bunjevci na kraju mise pjevaju Rajska djevo, kraljice Hrvata. Lijepo je vidjeti mlade ljude koji njeguju tradiciju. Ta tradicija nas je održala i ono što je zadatak svih je da ona opstane, da opstane veza prema zemlji, prema hrvatskom nacionalnom biću i Crkvi. To pokazuje da naši ljudi ovdje žive tradiciju i to je važno, jer bez te tradicije zapravo nestajemo. I ja sam nakon prijema zahvalio gradonačelnici, jer sam čuo da je Grad Sombor povećao izdvajanja za hrvatsku zajednicu, odnosno ujednačio ih razmjerno broju pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Somboru. Mislim da je to vrlo bitno, kao što je bitna i potpora iz Hrvatske“, kazao je veleposlanik Bakota.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima