Akademija povodom blagdana Sv. Marka u Starom Žedniku

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 52

Dan Zednika2013U nedjelju, 21. travnja 2013. godine, u organizaciji odjela za kulturu Mjesne zajednice Stari Žednik održana je akademija povodom Dana sela, koji se od 1995. godine veže uz blagdan Sv. Marka, kome je posvećena i mjesna katolička crkva.

Odbor za kulturu Mjesne zajednice povremeno organizira kulturne događaje, tako da u veljači imaju folklornu pokladnu večer, u travnju obilježavaju Dan sela, u srpnju Dužijancu, a u studenom ogranak HKC-a „Bunjevačko kolo“ priređuje godišnji koncert.

„Mjesna zajednica podržava ovakve kulturne manifestacije. Vijećnička grupa DSHV-a organizira resor kulture već treći mandat, te moralna i logistička potpora nije upitna, iako je financiranje otežano“, rekao je Mirko Ostrogonac, predsjednik ogranka HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Starog Žednika i predsjednik Vijeća Mjesne zajednice Stari Žednik.

Na ovogodišnjoj proslavi Dana sela obilježeno je i 45 godina od kada je Mjesna zajednica Stari Žednik dobila svojeg prvog predsjednika, a povodom toga uručeno je priznanje Nikoli Tonkoviću, koji je na dužnost prvog predsjednika bio izabran 1968. U selu već osamnaest godina djeluje ogranak HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice. Ova je udruga jedino kulturno okupljalište za djecu u ovome selu, iako još postoji mogućnost bavljenja nogometom, stolnim tenisom i šahom. Udruga redovito sudjeluje u manifestacijama sela.

„U žedničkom ogranku podučavam oko tridesetero djece, koja su podijeljena u dvije skupine osnovnoškolskoga uzrasta. Oni s oduševljenjem dolaze na probe, ali bi im trebalo malo više motivacije, tj. više nastupa tijekom godine. Dan sela je jedna od prigoda kada djeca mogu pokazati što su naučili“, istaknula je voditeljica je folklornog odjela Akeksandra Lipozenčić.

U kulturnom dijelu programa, osim domaćina, nastupali su i: KUD „Bosa Milićević“ iz Novog Žednika, HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, ogranak HKC-a „Bunjevačako kolo“ iz Bikova, te izvorna pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“ iz Bačkog Monoštora, koja djeluje pri KUD-u Hrvata „Bodrog“.

Tekst i fotografija: I. D.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima