„Alasi i bećari“ u Monoštoru

Objavljeno: 12.07.2019. Pregleda: 34

alasi i becariDa vas sada pitam tko kuha bolji riblji paprikaš, Šokci u Podunavlju ili Bunjevci na bačkim salašima, znam da bi bez dvojbe rekli – Šokci naravno. A da to baš i nije pravilo pokazali su članovi HKUD–a Vladimir Nazor iz Sombora koji su bolji riblji paprikaš skuhali i od Monoštoraca i to da „zlo bude gore“, ni manje ni više, već u sred Monoštora. Nije to moj osobni dojam, već je to potvrdio i ocjenjivački žiri. I vjerujte mi, nije im se gledalo kroz prste, jer na čelu te tročlane ocjenjivačke ekipe bio je jedan Šokac – Zvonko Tadijan, predsjednik KPZH-a Šokadija iz Sonte.

 

Izvor: facebook stranica KUDG Bodrog

A ocjena je jednoglasna, najbolji majstor ribljeg kotlića na Bodrogovoj manifestaciji Alasi i bećari 2019. godine je Mihajlo Mračina iz Nazora. To je kraj, a početak je bio nekoliko sati prije, kada je pristavljeno tridesetak kotlića ribljeg paprikaša, od miješane ribe koju su osigurali organizatori. Svi ostali dodaci prepušteni su na volju kuharima.

Češnjak i vino

Muvam se i ja tu između vatre i kotlića. Znam, smetam kuharima, ali što ću kad mi je posao takav. I još dok ne stignu da se pravdaju kako im sada baš vri kotlić i kako treba dodavati papriku i paziti da ne iskipi s pjenom, već ih uvlačim u priču o „njihovom“ paprikašu. Ne radim ni ja ovaj posao od jučer, pa znam kako i one koji se nećkaju privoljeti da kažu koju, a obično kod tih koji se nećkaju budu i najbolje i najduže priče.
A krećem od onih koji su mi nekako najmanje obećavajući, jer po nekom mom sudu paprikaš od dunavske ribe i kuhari iz Đakova baš mi ne idu ruku pod ruku. Razuvjeravaju me pitanjem da li sam zaboravila da su prije godinu dana ovdje na natjecanju u Monoštoru bili drugi. „Imamo i mi tradiciju kuhanja ribljih specijaliteta, naročito fiša. Mislim da je receptura vrlo slična. Više vrsta riječne ribe, slatka i ljuta paprika, sol, luk, malo vina. Da, mi obvezno stavimo malo vina. Daje određenu konzistenciju juhi i ne dozvoljava da se meso raskuha. Ako bih ja birao ribu za kuhanje, u osnovi bi bio šaran onaj divlji, malo soma, štuke“, kaže Branko Kolak, koji je bio dio ekipe Grada Đakova. I još mi je povjerljivo dodao da su oni, onako za svaki slučaj, ovdje u Monoštor donijeli i malo šarana. Slučajno ili namjerno zaboravio mi je reći da se u njihov paprikaš na kraju dodaje i malo češnjaka.
Kako sam ja netko tko robuje teoriji da se najbolji riblji paprikaš kuha od Baje do Bogojeva, nisam mogla zaobići kuhare iz Vajske, članove HKU-a Antun Sorgg. Naravno da nisu zagovornici te teorije i da u teritoriji gdje se kuha dobar riblji paprikaš ubrajaju i svoju Vajsku. „Nije isto kuhati u tvrdoj i mekoj vodi. Da ne bi riskirali mi smo donijeli našu vodu iz Vajske, koja je bogata sumporom. Omjer je 1,1 litra na kilogram ribe. Što je najbolje od ribe? Šaran, linjak, štuka i malo soma. Štuka daje malo šmeka divljine. Sada smo dobili alasku ribu i tu nema šarana, ali mi smo se pripremili pa smo prije dva dana imali generalnu probu. Znate li da se nekada riblji paprikaš kuhao u vodi koja se zahvatala u dunavskim virovima? Tako su radili i moj djed i otac“, kaže Krunoslav Šimunović iz Vajske. Recept iz somborskih salaša Gradina ne razlikuje se u biti osim u jednoj finesi. Luk se prvo kuha sam. „Oko pet minuta da prokuha, baci pjenu. Onda dodajem ribu i začine“, kaže Saša Vuković.

Tko zna kuhati, ribu ne bira

Ako netko zna što je dobar riblji paprikaš i kako ga napraviti, to je Siniša Maričić, Monoštorac, vlasnik dunavskih čardi. Iskušavam ga pitanjem u čemu je razlika između kavanskog i onog paprikaša koji se kuha za svoju dušu, ali ne da se zbuniti. „Kakva može biti razlika, nema razlike. Barem ne kod nas. Bitno je da je riba svježa. Oko 80 posto naših gostiju traži gojenog šarana, a ja kada bih birao - samo deverika. I još nešto da znate, kada je paprikaš od deverike po osobi ide cijeli kilogram ribe, a ne pol kilograma, kao kod šarana. Dobrog paprikaša nema bez dobre paprike, a ja kombiniram tri, četiri vrste. Jedna ima boju, druga daje gustinu, pa kombiniramo“, kaže Maričić.
„Monoštorski alasi nekada su riblji paprikaš kuhali od ribe koja im ostane. Onu kvalitetniju su prodavali. A od začina samo sol, paprika i rajčica. Znate, tko zna kuhati tome je svejedno kakvu ribu kuha i mi dobar paprikaš kuhamo i od deverike, bucova. Ja sam strastveni ribič i volim pecati šarana, ali za mene je broj jedan paprikaš od deverike. Deverika, jaz, pa negdje na petom mjestu tek šaran“, kaže Đura Rang, monoštorski ribič.
I na koncu ovaj naš, novinarski posao ima i neke lijepe strane. Ovoga puta u te lijepe strane značilo je biti za stolom za koji je paprikaš kuhao poznati monoštorski majstor svih vrsta kotlića Stipan Francuz, a uz to još i kušati onaj pobjednički. Jedino je „neuhvatljiv“ bio predsjednik Bodroga Željko Šeremešić, koji nije stigao ni žlicu uzeti u ruku, jer svoju „dužnost“ predsjednika udruge shvaća kao obvezu da osobno ugodi svim gostima, postara se za svaki stol.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima