Autori iz Srbije na XVII. rešetaračkim susretima pjesnika

Objavljeno: 18.09.2014. Pregleda: 38

Resetaracki susret pjesnika2014U Rešetarima, sjedištu istoimene općine u zapadnom dijelu Brodsko–posavske županije, od 12. do 14. rujna 2014. godine održani su XVII. rešetarački susreti pjesnika. Poete iz 32 zemlje slavile su svoje muze. Organizator, KLD „Rešetari“, ove je godine u prvom danu Susreta ugostio i predsjednika Hrvatske dr. Ivu Josipovića, generalnog pokrovitelja manifestacije.

Prvi dan Rešetaračkih susreta obilježilo je i otvorenje novih prostorija KLD „Rešetari“, predstavljanje prostora umjetničke galerije uz otvorenje izložbe slika hrvatsko–njemačkog slikara Šime Vlahova, te potpisivanje povelje prijateljstva između Općine Rešetari i hrvatske Općine Lupak u Rumunjskoj.

U drugom, središnjem danu manifestacije slavila se lijepa riječ. U prijepodnevnim satima promoviran je VI. zbornik mladih pjesnika Na duši mi pjesma, u kojem su zastupljene i 4 mlade vojvođanske Hrvatice: Sanja i Maja Andrašić iz Sonte, Teodora Vasiljević iz Sombora i Tamara Probojčević iz Plavne. U XVII. zborniku pjesama Između tijela i snova zastupljeno je čak osamnaestero pjesnika iz hrvatske zajednice u Srbiji. Potom je uslijedila i promocija zbirke pjesama za djecu prof. Malkice Dugeč, autorice koja živi i radi u Stuttgartu, a primanje za pjesnike iz iseljeništva i goste Susreta upriličio je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Večer stihova XVII. rešetaračkog susreta pjesnika počela je prigodnim riječima domaćina, organizatora i pokrovitelja Ivana De Ville, predsjednika KLD–a „Rešetari“.

„Iznimna vrijednost ovih susreta pjesnika je u njegovanju hrvatskoga jezika, doprinosu njegovu očuvanju ma gdje Hrvati u svijetu živjeli i ma kojim dijalektom govorili. Osobito nas raduje sve veći broj mladih koji pjesmu nose u svojem unutarnjem svijetu, na svojem materinjem jeziku. I sve to ostaje zapisano za neke buduće generacije kao poticaj da i one nastave istim vrijednosnim putem. KLD 'Rešetari' ovim Susretima povezuje iseljenu Hrvatsku s domovinom i pokazuje da su nam svi važni, da su dobrodošli i da su dio Hrvatske“, rekao je među ostalim De Villa, a ovogodišnje Susrete službeno je otvorila Biserka Lukan u ime Ureda Vlade RH za iseljene Hrvate.

Tekst i fotografija: I. A.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima