Baština koja spaja - studijsko putovanje u Požegu

Objavljeno: 12.07.2024. Pregleda: 3

U okviru Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2024. godinu, kao zajednička aktivnost projekta Baština koja spaja! partnera Hrvatske čitaonice iz Subotice i Požeško-slavonske županije, dvadesetero djece koja su protekle školske godine postigla zapažene rezultate na natjecanjima u nastavi na hrvatskom jeziku iz Subotice i okolice boravilo je od 26. do 28. lipnja 2024. godine na studijskom putovanju i upoznavanju s ovom hrvatskom županijom. Tijekom tri dana, koliko je trajao program, učenici su u pratnji volontera i predsjednice Hrvatske čitaonice Bernadice Ivanković posjetili neke od kulturnih ustanova ovoga kraja. Tako su vidjeli Interpretacijski centar Terra Panonica i Muzej bećaraca u Pleternici, Gradsku knjižnicu Požega, Muzej grada Požege i Požešku kuću u Požegi, Kuću Panonskog mora u Velikoj te Državnu ergelu lipicanaca u Lipiku, a bilo je vremena i za zabavu u Aqua parku Shhhuma u Velikoj. Na svim lokacijama učenici su se upoznali s povijesnim informacijama na moderan i interpretacijski način. Također, posjetili su i Požeško-slavonsku županiju gdje je djecu i vodstvo Hrvatske čitaonice iz Subotice primila županica Antonija Jozić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sunčica Bajić.
Umrežavanjem, razmjenom iskustava i znanja te upoznavanjem djece s baštinom u matičnoj domovini na edukativan, kreativan i prijemčiv način ispunjeni su ciljevi projekta na očuvanju, prezentaciji i njegovanju jezika, narodnih običaja i starih obrta te očuvanju i razvijanju nacionalne svijesti i tradicijske baštine s posebnim naglaskom na razvijanje, očuvanje i njegovanje zajedništva i duha međunacionalne tolerancije kod djece i mladih.
Osim ove zajedničke aktivnosti, studijskog putovanja u Požeško-slavonsku županiju, projektom Baština koja spaja! predviđena je i kupovina opreme za oba partnera. Realizaciju cjelokupnog projekta Baština koja spaja! u sklopu programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2024. godinu financira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima