Blagdan u čast svete Barbare u Beočinu

Objavljeno: 14.12.2016. Pregleda: 39

sveta barbara u beocinu 1Crkveni god blagdan svete Barbare, jedne od adventskih glasnica koja nam naviješta Božić proslavljen je 4. prosinca u srijemskim mjestima Vrdniku i Beočinu. Sveta Barbara zaštitnica je vatrogasaca, rudara i dobre smrti, a seljaci je zazivaju za nevremena da ih zaštiti od groma i vatre, dok su je u ratovima u pomoć zvali i artiljerci.

U duhu ekumenizma

Zaštitnici župe u Beočinu, svetoj Barbari, proslava je počela misnim slavljem koje je predvodio osječki donjogradski župnik župe Preslavnoga Imena Marijina vlč. Ivan Jurić u zajedništvu sa župnikom župe Beočin vlč. Zdravkom Čabrajcem i vlč. Markom Lošom župnikom u Petrovaradinu. Misno slavlje svojim duhovnim skladbama, uveličao je mješoviti pjevački zbor župe Preslavnoga Imena Marijina iz Osijeka. Osnovna poruka koja je toga dana prenijeta župljanima ove danas malobrojne, župe u Srijemu koju krasi nacionalna šarolikost, bila je, da svi zajedno bez obzira na vjeroispovijest, djeluju u kršćanskom dostojanstvu i u duhu ekumenizma.

Gosti ovogodišnjeg crkvenog goda stigli su u Beočin iz Osijeka – župljani skupa sa svojim donjogradskim župnikom Ivanom Jurićem. Obraćajući se vjernicima on je posebno istaknuo da su gradovi u Srijemu i Hrvatskoj, još u ranoj povijesti bili u zajedništvu koje niti jedna teška situacija u državama nije mogla srušiti. „Ovi krajevi u Srijemu su odmah nakon odlaska Turaka s ovih prostora, naseljeni njemačkim, hrvatskim, srpskim i mađarskim stanovništvom. Uvijek je ovdje živjelo po nekoliko nacija i vjera zajedno tako da su ovo oduvijek ekumenska mjesta. Još kada mnogi nisu znali za ekumenizam, Srijemci su ga provodili i živjeli“, rekao je vlč. Jurić. Župa u Beočinu ima preko 300 vjernika. Kako navodi tamošnji župnik vlč. Zdravko Čabrajac sada je „vrijeme za egzistencijalni život kršćana, ali se sveta Barbara tradicionalno svečano obilježava. Svako crkveno slavlje, pa tako i sveta Barbara, uvijek nas podsjeća da su prethodnici ovih krajeva, kako prošlih tako i sadašnjih vremena, bili na tlu mučeništva. U Srijemu sam župnik 11 godina i uvijek govorim da nema potrebesveta barbara u beocinu 2 dijeliti Istok i Zapad. Moramo magnetizirati druge, a to ćemo učiniti ako zajedno i kršćanski i katolici i pravoslavci i protestanti, svi skupa djeluju u kršćanskom dostojanstvu. Sveta Barbara kao djevica mučenica, uvijek donosi jedan trajni izazov i jednu provokaciju svim uspavanim kršćanima zapadnog doba i vremena.“

Prigoda za okupljanje

Župljani Beočina s radošću iščekuju proslavu crkvenog goda. To je prilika kako kažu, da se svi okupe u crkvi. Najprije na svetoj misi, a poslije na druženju, ali i isto tako da i svoje susjede pravoslavce pozovu na slavlje. „Moj otac je bio rudar i sjećam se da je i pored toga što se Dan rudara proslavljao 6. kolovoza, ostao je i ovaj datum, 4. prosinac. Slušao sam od starijih ljudi da su taj dan slavili svi bez obzira na vjeroispovijest. Svi su poštivali svetu Barbaru pa i u ono vrijeme kada Beočinci nisu imali svoju crkvu, nego jedan stari dom u kome je bila improvizirana crkva“, kaže župljanin Karlo Šetalo.

Župljanka Nada Žužul-Šušnjar kaže da joj je ova crkva iznimno važna – ovdje je krštena. „Ova crkva je izgrađena prije pravoslavne crkve u Beočinu tako da su je posjećivali i pravoslavni i katolički vjernici, jer jedno vrijeme nije bilo druge crkve. I danas i ovdje dolaze i ostali vjernici. Ima dosta mješovitih brakova i ja sam iz jednog takvog braka, ali i pored toga redovito dolazim ovdje i suprug me ne sputava u tome. Tako rade i drugi, dolaze redovito ovdje bez obzira što su izmiješani, i svi se jedni prema drugima ophodimo s velikim poštivanjem, bez obzira na vjeroispovijest“, priča Žužul-Šušnjar.

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima