Blagoslov žita

Objavljeno: 02.06.2020. Pregleda: 36

blagoslov zitaNa blagdan sv. Marka, blagoslovom žita, službeno je započela Dužijanca 2020. godine. Kako nalažu običaji i tradicija, kao i program Dužijance, žito, odnosno njiva na kojoj se planira održati manifestacija Takmičenje risara blagoslovljena je 25. travnja i tim činom je započela ovogodišnja 110. Dužijanca.   
Samom blagoslovu prethodila je sveta misa, koju je u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu predvodio mjesni župnik vlč. Dražen Dulić u zajedništvu s mons. dr. Andrijom Anišićem, koji je ujedno i predsjednik UBH Dužijanca

Sve manifestacije se planiraju održati 

Kao i pred drugim udrugama i događanjima, i pred Udrugom bunjevačkih Hrvata Dužijanca je neizvjesna godina, no po riječima direktora ove udruge Marinka Piukovića sve manifestacije u okviru Dužijance 2020. se planiraju održati. 
„U zavisnosti od mjera sigurnosti i stanja u cijeloj državi ovisit će i naše manifestacije. Ono što nam je bitno jest održati kontinuitet i da ne bude prekidanja, a po potrebi ćemo određene manifestacije ili događaje reducirati u ovisnosti od mogućnosti u danom trenutku“, kaže Piuković i dodaje kako je i sveta misa, pa i blagoslov žita obavljen onako kako nalažu obredi, no bez prisustva vjernika jer je na snazi bio policijski sat. 
Ali, najvažnije je da je njiva blagoslovljena i da su na polja zazvali Božji blagoslov. Misa, kao i sam blagoslov bili su izravno prenošeni putem Facebook profila Radio Marije Srbije, te tako vjernici koji su željeli mogli su ovaj čin pratiti iz svojih domova. 
„Središnja proslava Dužijance, koja se planira održati u kolovozu za sada nije upitna, no svakako ćemo pratiti stanje u zemlji i pridržavati se potrebnih mjera sigurnosti. Na sastanku Organizacijskog odbora smo dogovorili da se sve manifestacije rade kao da će sve biti održano, a u slučaju izmjena ćemo ono što se bude moralo eventualno prilagoditi. Hoćemo li nešto moći održati ili ćemo pojedine manifestacije morati reducirati ovisit će isključivo od odredbi koje budu tada na snazi“, pojašnjava Piuković.  

Prvi puta Dužijanca u Baji 

Jedna od prvih manifestacija koja je u programu jest Dužijanca malenih, koja je predviđena za početak lipnja, a koja okuplja veliki broj djece školske dobi. Za sada je u planu da će se misa zahvalnica s malim bandašem i malom bandašicom održati, a program koji je kulturno-umjetnički i odgojno-obrazovni će po riječima Piukovića vjerojatno biti reduciran. 
„Teško je unaprijed govoriti kada ne znamo ni do kada će na snazi biti izvanredno stanje u zemlji, niti kakve će mjere sigurnosti biti aktualne u tom periodu. Organizacija Dužijance malenih je u nadležnosti HKC-a Bunjevačko kolo i u razgovoru s predsjednikom Centra Lazarom Cvijinom dogovorili smo da ćemo raditi na tome da se manifestacija svakako održi, ali u kom obliku još uvijek ne znamo.“
Osim ustaljenih manifestacija koje organizatori planiraju održati, našla se i Dužijanca u Baji, u Mađarskoj. 
„Nakon uspješne Dužijance u Zagrebu, odlučili smo organizirati i Dužijancu u Baji među Bunjevcima-Hrvatima u Mađarskoj. To je jedan od projekata koji će, ako bude moguće, biti ostvaren s Hrvatskom samoupravom grada Baje i Hrvatskom državnom samoupravom. Ovaj projekt je planiran dva tjedna nakon subotičke Dužijance, te se nadamo kako će biti i ostvaren“, kaže Piuković.
Organizatori također napominju kako se veliki broj manifestacija odvija na otvorenom, pa stoga vjeruju kako će se moći i održati. 
Kao i ranijih godina, svi naši čitatelji bit će pravovremeno obaviješteni o svim događanjima i manifestacijama Dužijance, kao i o eventualnim izmjenama. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima