Blagoslov žita u Đurđinu – početak proslave Dužijance 2022.

Objavljeno: 06.05.2022. Pregleda: 67

Blagoslovom mladog žita na blagdan sv. Marka, 25. travnja 2022. godine, u Đurđinu je započela proslava ovogodišnje najveće žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata – Dužijance. Tim je povodom u crkvi sv. Josipa Radnika održana sveta misa koju je predvodio đurđinski župnik vlč. Daniel Katačić, uz koncelebraciju župnika župe sv. Roka u Subotici mons. dr. Andriju Anišića, župnika župe sv. Marka Evanđelista u Žedniku vlč. Franju Ivankovića i župnog vikara u Horgošu vlč. Tomislava Vojnića Mijatova. Nakon nje blagoslovljeno je polje na kojem će 9. srpnja biti održano Takmičenje risara.

U svojoj propovijedi posvećenoj blagoslovu žita vlč. Katačić je među ostalim rekao:
„Drevni je običaj Crkve da se na blagdan sv. Marka blagoslivlja žitno polje. Taj običaj seže još u IV.-V. stoljeće, kada je preuzet od pogana i kada dobiva kršćansko obilježje. Dok smo, vjerujem, zazivajući Božju pomoć, ujesen posijali pšenično zrno, lijepo je i sada na pola puta zastati i još jednom blagoslovom Crkve zazvati Božji blagoslov na naša žitna polja. Ta svijest da ne ovisi sve o nama, da ne možemo mi upravljati vremenom i vremenskim prilikama, uči nas poniznosti predanja svoje brige Gospodinu. Nakon što smo učinili sve što je bilo u našoj mogućnosti, on će se pobrinuti za urod naših polja. No, u svemu tome moramo također biti svjesni da blagoslov polja nije magijski čin. Blagoslovili smo i sad će Bog sve to nagraditi. On nagrađuje one koji su Njemu vjerni. Stoga ne možeš danas zazvati Božju pomoć na svoja polja, a sutra nastaviti živjeti kao da toga nije bilo. Tu prije svega mislim na rad nedjeljom ili nedostojno ponašanje prema radnicima koje se iskorišćuje do iznemoglosti ili im se uskraćuje pravedno zarađena plaća. Također, ne možeš danas zazvati blagoslov na svoje polje, a sutra nastaviti željeti da tvoj urod bude veći od susjedovog... U takvom ozračju, blagoslov kojeg ćemo danas zazvati na naša polja, ne može djelovati... Ako budeš u svom radu pravedan, onda ću izliti obilje blagoslova na tvoje njive, tvoji radnici će te poštovati i biti zadovoljni, imat ćeš kruha na pretek, štetnik će zaobići tvoja polja. Draga braćo i sestre, podsjećam vas još jednom, da dok radite na svojim poljima, često podignete pogled prema nebu od kojega sve ovisi. Ne samo danas, nego svaki dan. Samo tada možemo očekivati blagoslov, jer blagoslov dolazi onda kad svu svoju brigu povjerimo njemu.“

Kako ju je i započeo, propovijed je završio stihovima pjesnika bačke ravnice Alekse Kokića iz njegove pjesme Ponosu mirisnih njiva:

Pšenice, pšenice draga, ponose mirisnih njiva, 

U te su marnih seljaka uprti pogledi vreli. 

Jačaj se, pšenice rasti, u tebi život se skriva, 

Najljepše su cvijeće ravni: klasovi puni i zreli! 

Skupljaj u sebe snagu, zrna da budu puna, 

Brašno da bude bijelo, puno slasti, svježine. 

Kolač neka se sjaji k’o zlatna kraljevska kruna, 

Pšenice, pšenice draga, ponose naše nizine!

Vlč. Katačić ovom je prigodom predstavio ovogodišnjeg đurđinskog bandaša Marka Zubelića i bandašicu Reginu Dulić, uz koje će kao pratnja za seosku te glavnu Dužijancu biti mali bandaš Nenad Ivković Ivandekić i mala bandašica Marina Šarčević.

Nakon svečanog misnog blagoslova, uslijedila je procesija do polja koje je blagoslovljeno kako bi donijelo obilat rod.

Ovom se prigodom velikom broju nazočnih mještana i ostalih poštovatelja, kako vjerskih tako i ostalih običaja ovdašnjih Hrvata, obratio direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković, izražavajući nadu da će, za razliku od prethodne dvije dvije godine, ovogodišnji program žetvene svečanosti biti održan kako je i zamišljen. Ujedno je pozdravio goste na ovom događaju – generalnog konzula Generalnog konzulata RH u Subotici Velimira Plešu, predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazara Cvijina, predstavnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Josipa Bakoa, te predvodnike ovogodišnje subotičke Dužijance – bandaša Dominika Skenderovića i bandašicu Katarinu Piuković.

Nakon blagoslova njive, kako je već uobičajeno, vjernici su ubrali i ponijeli svojim kućama po struk mladog, zelenog žita.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima