Božić u Hrvata u Vojvodini

Objavljeno: 06.01.2012. Pregleda: 81

jaslice_bozicHrvatske udruge kulture u Vojvodini i brojni pojedinci najradosniji kršćanski blagdan - Božić obilježile su koncertima, izložbama i drugim prigodnim programima. Božić 2011. svečano je proslavljen diljem Vojvodine, a u programima su sudjelovale sve dobne skupine, od djece do najstarijih članova hrvatske zajednice, čuvajući tako svoju vjersku tradiciju i katoličku vjeru, pridonoseći ovom blagdanu i na vlastit umjetnički način.

Koncert i izložba božićnjaka u Lemešu

U duhu blagdanskog ozračja HBKUD „Lemeš" priredio je 11. prosinca u Domu kulture koncert pod nazivom „Ususret Božiću" i izložbu kolača božićnjaka.

bozic 2011 u lemesu2Tradicionalno, ova udruga se u subotu pred Materice odužuje svojoj publici za potporu tijekom cijele godine koncertom. Pjesmom su se predstavile članice ženske pjevačke skupine KUDH-a „Bodrog" iz Bačkog Monoštora, a poslije njih je nastupio tamburaški sastav HKUD-a „Ljutovo" iz Ljutova pod stručnim vodstvom Marinka Šimića. Dobru suradnju s ME „Németh László" iz Svetozara Miletića dokazuje i nastup najmlađih članova ove udruge, koji su izveli božićne pjesme pod ravnateljskom palicom Marie Farkas Odry. Vokalna solistica udruge Kristina Kemenj, u glazbenoj pratnji Željka Zelića, izvela je skladbu „Božić je". Domaćini su se predstavili igrokazom „Materice", prema tekstu Lucie Knezi Tošaki, a scenski nastup osmislila je Tamara Brkić, dopredsjednica udruge i voditeljica programa. Najmlađi članovi su recitalom i plesom čestitali Materice. Na kraju večeri su svi sudionici skupa otpjevali „U to vrijeme godišta", poželjevši sretne božićne blagdane i novu 2012. godinu.

bozic 2011 u lemesuBožićnjake su izložile Stana Tošaki, Krista Tošaki, sestre Elizabeta i Antonija Ileš, kao i gošće iz Sombora, članice HKUD-a „Vladimir Nazor", Marija Čuvardić i Snežana Beretić, za što im je predsjednik udruge Marko Vilić uručio zahvalnice. Svojim radovima od kože predstavila se i učiteljica u mirovini Agnes Pribilla. Ovom događaju su nazočili i svi članovi Vijeća Mjesne zajednice Svetozar Miletić na čelu s Aleksandrom Vidakovićem. Generalni pokrovitelj večeri bilo je Hrvatsko nacionalno vijeće.

bozicni koncert hkc 2011Božićni koncert HKC-a „Bunjevačko kolo"

Folklorna skupina najmlađih članova pod vodstvom Miljane Boić koreografijom „Igrale bi dere" otvorila je Božićni koncert Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo" iz Subotice, 16. prosinca, u Velikoj dvorani HKC-a. U adventskom ozračju, nastup nekoliko uzrasnih folklornih kategorija koji su se predstavili plesom, pjesmom i osebujnim narodnim nošnjama, predstavljao je lijep dar mnogobrojnom auditoriju za predstojeće božićne blagdane.

bozicni koncert hkc 2011-1Prigodnim i raznovrsnim programom publici su se predstavile sve folklorne skupine a na koncu je reprezentativna selekcija izvela tradicionalno „Bunjevačko momačko kolo", uz pratnju tamburaškog orkestra HKC-a koji je u sklopu koncertnog programa izveo i dva prigodna instrumentala. Ivana Stipić je u stankama folklornih nastupa recitirala dvije pjesme Alekse Kokića. Program Božićnog koncerta, kojemu su nazočili predstavnici hrvatske diplomacije i hrvatskih institucija, vodila je Donna Diana Prćić.

bozicni koncert hkc 2011-2„Božićnim smo koncertom željeli dati prigodu svim članovima da na sceni pokažu sve što su uvježbali i uradili tijekom proteklih mjeseci. Prema utvrđenom programu predvidjeli smo nastup svih uzrasnih folklornih skupina, uz nastup našeg ogranka iz Bajmoka, a prema reakcijama publike koncert je u potpunosti uspio. Nakon promjena koje su se dogodile u HKC 'Bunjevačko kolo', iako nije baš jednostavno i lako, nastavljamo dalje s radom skupa s voditeljima skupina Andrijom Bašićem Palkovićem, Filipom Mesarošem i Miljanom Bojić koji se trude i daju sve od sebe kako bi nastavili kontinuitet djelovanja naših folklornih odjela", rekla je u kraćoj izjavi vršiteljica dužnosti predsjednice Izvršnog odbora HKC-a „Bunjevačko kolo", Ružica Šimić.

bozicni koncert zora 2011Božićni koncert HKPU „Zora" u crkvi sv. Jurja u Vajskoj

Svoju prvu obljetnicu postojanja HKPU „Zora" je okrunila božićnim koncertom, kojim je, suglasno svom nazivu, najavila božićna zvona u Vajskoj, a bila je to i svojevrsna zahvalnica za prvu godišnjicu uspješnog djelovanja. Božićni je koncert, u organizaciji Mjesnog odbora Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i mjesne kulturne udruge „Zora", održan 17. prosinca, u župnoj crkvi sv. Jurja u Vajskoj.

Uz domaćine, članove HKPU „Zora" pod vodstvom Nermine Košutić, na koncertu su sudjelovali mješoviti zbor HKPD-a „Jelačić" iz Petrovaradina pod ravnanjem poznate dirigentice Vesne Kesić-Krsmanović i Vokalno-instrumentalni sastav „Tekije", također iz Petrovaradina. Dobro odabran program, korektna, u pojedinim trenucima izvrsna interpretacija sakralne glazbe, stvaranje pozitivnih emocija i duha zajedništva potvrdili su ambiciju „Zore" da postane važnim čimbenikom kulturnog života u Vajskoj i unutar hrvatske zajednice u Vojvodini. Voditelj programa bio je tajnik „Zore" Željko Pakledinac, a brojna je publika u gotovo ispunjenoj crkvi bila oduševljena glazbenim izvedbama na koncertu.

Domaćini ovoga koncerta, pokraj domaćeg župnika, bili su predsjednik HKPU „Zora" Ivan Šimunović i ponovno izabrani predsjednik MO DSHV-a Vajska Željko Pakledinac.

bozicni koncert nazorso 2011Božićni koncert u HKUD-u „Vladimir Nazor" u Somboru

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" obilježilo je prigodnim programom 18. prosinca. Božićni koncert počeli su domaćini, pjevačka grupa HKUD-a „Vladimir Nazor", pod vodstvom Tereze Zujić. Domaćinima su se pridružili i gosti, te se na koncertu čula i poruka da bez obzira na kojem se jeziku čestita Božić, uvijek znači poruku ljubavi. U programu su, osim članova društva, sudjelovali i gosti iz Bačkoga Brega, članovi Udruge Nijemaca „Gerhard" iz Sombora, Mađarske građanske kasine iz Sombora. Nastupila je i mladež župe Presvetog Trojstva iz Sombora s programom koji je pripremila vjeroučiteljica Rozmari Mik te mladež iz Karmela, obitelji Antunić i Gorjanac, te kapelan Gabor Drobina.

bozicni kolac nazorso 2011Godišnji koncert pratila je i tradicionalna izložba božićnih kolača. Svoje umijeće predstavilo je dvadesetak sudionica iz Sombora, okolnih sela i salaških naselja. Iako je priprava božićnog kolača zahtjevan posao, za Božićni koncert pripremljeno je devedesetak kolača. Ako je cijeniti po onomu što su vrijedne žene za tu prigodu pripremile, tada su u pravu kada kažu da se tradicija pripremanja božićnog kolača i dalje prenosi sa starijih na mlađe. Za izložbu je zamedljana i rakija. U bogato ukrašenom dijelu dvorane HKUD-a „Vladimir Nazor" s božićnim kolačima svoju notu svečanog dalo je i nekoliko malih betlehema, koje su također napravile vrijedne ženske ruke.

Voditelji programa Darko Lovrić i Bojana Jozić podsjetili su na Materice i Oce, koji se slave u trećoj i četvrtoj nedjelji Došašća. Božićnu čestitku uputila je Nikoleta Malenić riječima „Ništa lakše nego zaželjeti sretan Božić mami i tati, ništa lakše nego poljubac najdražem biću na svijetu dati...".

Velika „Nazorova" dvorana bila je puna posjetitelja koji su uživali u programu, a na trenutke skupa s izvođačima pjesmom slavili Božić.

Župljani Zemuna gostovali u Starčevu

Župljani Zemuna s prigodnim programom pripremljenim povodom Božića, 18. su prosinca gostovali u Starčevu, u župi sv. Mauricijusa. U prvom dijelu programa predstavio se zbor „Svete Cecilije" župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zemuna pod ravnanjem Višnje Dimitrijević. Među solistima bio je i osmogodišnji Dario Begović koji je otpjevao čuvenu kompoziciju „Tiha noć". U drugom dijelu programa predstavili su se članovi Društva hrvatske mladeži Zemuna. Nakon njih, članica knjižnice i čitaonice „Ilija Okrugić" Danijela Lukinović iz Zemuna recitirala je svoju pjesmu „Božić". Na samome kraju grupa mladih izvela je božićnu predstavu.

bozicni koncert sto i vidakovic 2011Koncert Katedralnog zbora i STO-a

Tradicionalno, po 22. put, u Subotici je 22. prosinca održan Božićni koncert Katedralnog zbora „Albe Vidaković" i Subotičkog tamburaškog orkestra. Publika je i ove godine imala prigodu čuti božićne skladbe iz Bačke, ali i iz Hrvatske, Francuske, Portugala, Njemačke. Uz zbor i tamburaše nastupili su vokalni solisti: Franjo Vojnić Hajduk, Antonija Piuković, Tamara Štricki, Marija Jaramazović, mladi Josip Jaramazović, ali i dječji zbor iz župe sv. Roka. Koncert je po običaju završen skupnom izvedbom pjesme „Svim na zemlji mir, veselje" čiji je naziv svojevrsni slogan ovog adventskog događaja.

bozicni koncert tomislav 2011-1Koncert HKPD-a „Tomislav" iz Golubinaca

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Tomislav" iz Golubinaca organiziralo je 23. prosinca, već tradicionalni godišnji koncert. Koncert je održan u kazališnoj dvorani u Staroj Pazovi pred nekoliko stotina gledatelja. Folklorni odjel je za ovu prigodu odabrao za mlađi sastav dječje plesove iz Srijema, stariji su prikazali također plesove iz Srijema, a najstariji su otplesali splitske gradske plesove, koreografa Petra Kudre i Filipa Udovčića. Tamburaški orkestar HKPD-a „Tomislav"izveo je desetak božićnih pjesama.

bozicni koncert tomislav 2011-2Aktiv žena, koji djeluje pri društvu, u holu kazališne dvorane priredio je pravi božićni ugođaj s jaslicama i radovima na temu Božića. Gosti koncerta bili su članovi Gradskog tamburaškog orkestra Stara Pazova pod upravom Ljubinka Lazića i vokalni solist Zoran Lepšanović, koji su se predstavili s tri kompozicije. Drugi gost bilo je KUD „Branko Radičević" iz Stare Pazove, koji su izveli dvije koreografije.

Čestitku je uputio predsjednik HKPD-a „Tomislav" Vladimir Ćaćić zahvalivši svima koji na bilo koji način pružaju potporu radu „Tomislava", a voditeljica programa bila je Anita Kovačević.

bozicni koncert matos 2011HKUPD „Matoš" održao priredbu „Ususret Božiću" u Plavni

HKUPD „Matoš" priredio je završnu predstavu „Ususret Božiću" koja je održana 23. prosinca, u holu OŠ „Ivo Lola Ribar" u Plavni. U programu su sudjelovali najmlađi članovi, solist na basprimu Siniša Bartulov te pjevački zbor „Matoša" s pučkom božićnom pjesmom „Na salašu kod Betlema" u a cappella izvedbi. Obnova starih običaja u Plavni jedna je od glavnih zadaća mjesne hrvatske udruge. Tako su, nakon obnove pokladnih običaja, običaja o sv. Nikoli, Gosponoša i dijela božićnih običaja, ove godine prikazane i žive božićne jaslice. Osobito je lijep dojam svojim recitiranjem ostavila četverogodišnja Paulina Gurić, najmlađa članica „Matoša", a stihove je govorio i Siniša Bartulov. Cjelokupni program osmislila je Evica Bartulov u suradnji s predsjednicom „Matoša" Kajom Pelajić. Ovogodišnju priredbu vodila je voditeljica literarnog odjela Tonka Šimić.

bozicna ulica ruma 2011Badnji dan u središtu Rume

Na rumskom gradskom trgu 24. prosinca 2011. godine prvi put je svečano, dječjim igrokazom obilježen Badnji dan po gregorijanskom kalendaru. Igrokaz je organizirala katolička župa Uzvišenja Svetog Križa iz Rume, a sve u okviru manifestacije Božićna ulica, koja je ove godine prvi puta organizirana u Rumi. Osim okupljenih vjernika obilježavanju Badnjeg dana nazočili su i predstavnici lokalne samouprave i to predsjednik općine Ruma Goran Vuković, zamjenik predsjednika općine Dragan Kardaš i načelnik Odjela društvenih djelatnosti Svetislav Damjančuk. Okupljene je najprije pozdravio i predstojeći Božić čestitao rumski župnik Željko Tovilo, a nakon njega čestitkama se pridružio i predsjednik općine Goran Vuković.

bozic u keru2011-1-m

Običaj „Betlemara" u crkvi sv. Roka u Subotici

Tradicionalna polnoćka u crkvi sv. Roka u Subotici uključuje na samom početku pastirsku igru koju izvode djeca i mladi. Ove je godine pastirska igra pod naslovom „Betlemari vijest pronose" okupila anđele, zvjezdice, pastire i bunjevačku obitelj. „Betlemari" su bili obučeni u pastirsku odjeću, a nosili su maketu crkve koju je izradio Grgo Piuković. Oni su krenuli uz pjesmu „Ajte braćo da iđemo" čestitati bunjevačkoj obitelji porođenje Isusovo.

bozic u keru2011-mUz pratnju župnog zbora pastirska igra je pokazala ljepotu božićnih pjesama i radost koju su svjedočila djeca i nakon dvije tisuće godina zbog rođenja Isusova.

Ovoj polnoćki prisustvovali su gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, dogradonačelnik Pero Horvacki, narodni zastupnik Petar Kuntić, pokrajinski tajnik za sport i omladinu Modest Dulić i zastupnik u Skupštini AP Vojvodine Nenad Ivanišević.

 

Priređeno prema tekstovima Lucie Tošaki, Zvonimira Pelajića,
Zlate Vasiljević, Dražena Prćića,
D. L., Nikole Jurca, Ivana Radoša
i K. Čeliković
Fotografije: Hrvatska riječ i Dejan Vuković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima