Božićni koncert folklornog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta

Objavljeno: 30.12.2022. Pregleda: 48

Folklorni odjel HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta priredio je u subotu, 17. prosinca 2022. godine, u mjesnom Domu kulture svoj tradicionalni božićni koncert. Gosti ovog svečanog događaja, održanog u suorganizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, bili su članovi KUD-a Orljava iz Pleternice (Hrvatska).

Bećarci, bunjevački plesovi, prikazi običaja...

Članovi KUD-a Orljava predstavili su se prije svega bećarcima, i to u okviru projekta Bećarac worldwide, kojeg je podržalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i putem kojeg žele dati na važnosti ovog tradicijskog vokalno-instrumentalnog napjeva podrijetlom iz ruralne Slavonije te ga predstaviti kao neizostavan dio današnje tradicijske kulture Slavonije, Baranje i Srijema.

„Tu smo se predstavili uglavnom s bećarcima, budući da dolazimo iz Pleternice, grada bećarca, gdje se od 2019. nalazi jedinstveni Trg bećarca, a za oko mjesec dana ovdje će biti otvoren i Muzej bećarca. Na koncertu smo također prikazali i neke naše običaje, poput čijanja perja koje majka priprema kćeri za udaju, te dio svadbenih običaja dolaska kod divojačke kuće u Požeškoj kotlini i njeno odvođenje u svatove“, kaže predsjednik ovog društva Renato Brankovan, dodajući kako nisu prvi put u Tavankutu, ali je posljednji posjet prije ovog bio prije oko 20 godina.

Što se tiče bećarca, podsjetimo da ga je UNESCO 2011. godine upisao na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kao domaćini, predstavili su se reprezentativna, srednja (voditelj Darko Prćić) i najmlađa folklorna skupina (Sanda Benčik), koji su izveli izvorne bunjevačke plesove i pjesme, plesove Bosilegradskogkrajišta i plesove kaštelanske narodne četvorke.

„Već više godina na ovom božićnom koncertu nismo imali goste. Nastojat ćemo ih pozivati na sljedeće koncerte, kako bi program bio što bogatiji i raznovrsniji“, ističe Prćić.

Glazbena pratnja tavankutskim folklorcima bili su članovi tamburaškog odjela Gupca.

Prigodna obraćanja

Prijateljstvo i suradnja dviju kulturnih udruga započela je prije dva desetljeća, a ovom prigodom je obnovljena zahvaljujući pomoći Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, čiji je generalni konzul Velimir Pleša uputio prigodne riječi u povodu predstojećeg blagdana Božića.

„Vrijeme Božića sve nas poziva biti nam posrednicima Božje milosti, poziva nas biti mirotvorcima i mironosnicima. Suodgovornost svih nas za događanja u ovom našem malom svijetu, ali ukupno gledajući i u cijelome svijetu, izrazito je velika, jer nitko nije i ne smije biti nevažan. No, to ne znači da se moramo klanjati jedni drugima i slaviti nâs, slaviti sebe, već smo pozvani prestati se klanjati sami sebi i padati ničice pred idole koje nam svijet nudi. Mi ovog Božića moramo biti budni i pozorni, čuti radosnu vijest Božića, razlikovati pravu vijest o spasenju od lažnih ponuda kojima nas svakodnevno obasipaju... Bog po slobodnoj inicijativi tijekom čitave ljudske povijesti očituje svoju volju za uspostavljanjem zajedništva s nama i među nama, ostavljajući nam punu slobodu u prihvaćanju. U takvoj slobodi Bog nam prilazi u svome Sinu Isusu i ovoga Božića. Hoće li se dogoditi prihvaćanje s naše strane, vidjet ćemo, pokazat ćemo, jer to se ne da sakriti...“

U ime organizatora nazočnima se obratio i predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović ističući kako je godina za nama u ovom društvu bila prepuna događanja, vrijednih projekata, intenzivnih aktivnosti i podosta rada.

„Bila je ovo izborna godina za naš Gubec i za našu Galeriju. Stoga čestitka i zahvala svima koji su prihvatili dužnost i preuzeli obvezu daljnjeg razvoja naših udruga. Bez novih, mladih snaga teško je zamisliva naša budućnost. Jednako tako nam znači iskustvo, godine aktivizma i mudrosti, koji su naša stalna potpora. Ova godina je bila prezahtjevna i za cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji – izbori za V. saziv HNV-a, popis stanovništva i brojne druge zajedničke aktivnosti. Ponosni smo što su članovi našeg Gupca i Tavankućani bili dionici osnutka triju profesionalnih hrvatskih institucija. Ove godine naša zajednica je slavila 20 godina od I. saziva HNV-a, 20 godina od osnutka NIU Hrvatska riječ, a naši članovi, kao i pri samom osnutku ovih ustanova, dali su veliki doprinos u očuvanju, bodrenju i snaženju budućeg rada naših profesionalnih ustanova.“

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima