Božićni koncert kod franjevaca

Objavljeno: 06.03.2019. Pregleda: 34

Božićni koncert zbora sv. Cecilija, 28. po redu, održan je 28. prosinca u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici, gdje zbor i djeluje. Na koncertu su nastupili spomenuti zbor, Subotički tamburaški orkestar, Subotički tamburaški kvartet, te gosti – zbor Theotokos iz Lvova u Ukrajini.

U prvome dijelu koncerta nastupili su domaćini, tamburaši i zbor sv. Cecilija, te su skupa izveli poznate božićne pjesme iz Hrvatske i Bačke kao i nekoliko poznatih božićnih pjesama G. F. Händela, F. Grubera i J. Schnabela. Kako smo već naviknuli na kraju koncerta izvođači su svima poželjeli sretan Božić i sretnu Novu godinu. Kao vokalni solist nastupio je Franjo Vojnić Hajduk, dok je orkestrom ravnala Sonja Berta, a zbor je uvježbala i pripremila s. Mirjam Pandžić.
U drugome dijelu koncerta nastupio je mješoviti zbor iz Ukrajine Theotokos (Bogorodica), koji je izveo nekoliko božićnih pjesama i napjeva, te oduševio prisutne. Zbor, koji inače nije profesionalni zbor, sve kompozicije je izveo a capella (bez instrumentalne pratnje) i time još više pokazao svoju kvalitetu.
Po riječima gvardijana subotičkog franjevačkog samostana fra. Zdenka Grubera do suradnje s ovim zborom došlo je zahvaljujući časnim sestrama iz Ruskog Krstura, a napose službenici Bezgrješne Djeve Marije s. Augustini, koja je rodom iz Ukrajine.
„Rodom sam iz Ukrajine i poznajem se s dirigenticom zbora, te je to bila poveznica za njihovo gostovanje u Ruskome Krsturu“, kazala je s. Augustina.
Zbor Theotokos postoji nešto više od 12 godina, a njime ravna Sofia Hakavchic. Osim Ruskog Krstura i Subotice, zbor je gostovao i u Novom Sadu u grkokatoličkoj crkvi sv. apostola Petra i Pavla, a nakon toga su nastupali i u Kuli, također u grkokatoličkoj župi.
Radost Božića i zajedništva izvođači su podijelili s brojnom publikom, koja je franjevačku crkvu ispunila do posljednjeg mjesta, a koncert je podržalo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima