Božićni koncert pjevačkog zbora Odjek održan u Zemunu

Objavljeno: 30.12.2022. Pregleda: 42

Božićni koncert pjevačkog zbora Odjek Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić održan je u petak, 16. prosinca 2022. godine, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Na repertoaru su bile svjetovne i božićne pjesme.

Bogat program

Zbor je u dva bloka izveo: Adestefideles, Noć ova, Polijelej, Zvan Betlema, U to vrijeme godišta, Tiha noć, Božić, Božić blagi dan, Radujte se narodi, Kaj se vam zdi, Joy to the world i Zvončići. Dirigentica je bila Nina Fuštar, a za klavirom je bio Zoran Đorđević. Uz zbor, nastupili su i Nikola Lekić, koji se predstavio improvizacijom na orguljama, Andrej Kukuruzar (violina) i Nina Fuštar (klavir) odsvirali su kompoziciju Sicilienne M. T. Paradis, dok su kompoziciju Pieta, signore izveli Mladen Prodan (tenor) i Nina Fuštar (klavir).

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Nakon koncerta u župnoj kući održan je domjenak za sudionike i goste.

20 godina udruge

Predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić Branko Kajić je u govoru upoznao prisutne s aktivnostima te udruge u proteklih dvadeset godina rada. Zajednica je utemeljena 2002. godine s ciljem razvijanja i njegovanja kulturne tradicije, hrvatskog jezika, povijesti, folklora i običaja Hrvata u Srbiji. U okviru društva djeluju knjižnica i čitaonica (s preko 2.600 naslova), mješoviti pjevački zbor Odjek (osnovan 2013.) i povijesna sekcija.

Udruga je dva puta organizirala Dane Ilije Okrugića i o tome izdala zbornike. Također, izdala je tri knjige s djelima velikana Ilije Okrugića: Liriku, Svjetovne popijevke i Crkvene popijevke. Zbor Odjek je do sada, osim u Zemunu, nastupao i u više mjesta u Srbiji, te Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Povijesna sekcija radi na izradi monografije o župi Zemun. Društvo djeluje u prostorijama zemunske župe.

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)

Obaveštenje o kolačićima