Božićni koncert u organizaciji HKPD-a „Jelačić“

Objavljeno: 22.02.2018. Pregleda: 37

Bozicni koncert HKPD JelacicNiti jedan dosad održani božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina nije bio toliko poseban kao posljednji koji su članovi dramskog i glazbenih odjela toga Društva priredili u petak, 22. prosinca 2017., u koncertnoj dvorani Studija M u Novom Sadu. Pod nazivom Jelačićev koncert božićnih pjesama iz Petrovaradina, ovim je događajem u glavnom gradu Vojvodine – budućoj europskoj prijestolnici kulture bio prezentiran dio bogate kulturno-umjetničke baštine naselja Petrovaradin, vezan uz duh božićnoga vremena.

S obzirom na to da su se ove godine navršile i dvije obljetnice – 190 godina od rođenja i 120 od smrti plodnog hrvatskog glazbenika i poligrafa Ilije Okrugića Srijemca čije su božićne crkvene popijevke gotovo stoljeće i pol utkane u tradiciju božićne proslave u Petrovaradinu, program Jelačićeva koncerta bio je posvećen i tom velikanu.

Vesel’te se, braćo danas

U dva odvojena nastupa mješoviti pjevački zbor Društva izveo je najprije nekoliko Okrugićevih božićnih crkvenih popijevaka (Ustajte, pastiri, Hajdmo, Hajdmo i dr.) koje svojim riječima i napjevima, uz nenadmašnu harmoniziranost, također petrovaradinskog glazbenika Stanislava Prepreka čine važan dio božićnog repertoara, vlastitog crkvama u Petrovaradinu. U drugom bloku nastupa zbor je interpretirao poznata hrvatska i svjetska glazbena djela poput: Tiha noć, Adeste fidelis i dr. Zborom od tridesetak pjevačica i pjevača ravnala je Vesna Kesić Krsmanović, uz klavirsku pratnju Aleksandre Vojnak.

Običaje nekadašnjeg koledarskog čestitanja Badnjeg dana i Božića u Petrovaradinu publici su predstavili glumci dramskog odjela HKPD-a Jelačić na čelu s voditeljicom Brankom Dačević koja je prisutne pričom uvodila u svaku pojedinu scenu običaja. Uz dječje recitiranje, kao središnji dio čestitarskih običaja na Božić, nastupio je i orkestar Jelačićeva tamburaška mornarica, izvodeći koledarsku skladbu Vesel’te se, braćo danas s kojom se i u današnje vrijeme na Badnju večer odlazi u pojedine petrovaradinske obitelji u čestitanje Božića.

Ovaj devetočlani orkestar samostalno je, pjevajući i svirajući, izveo i široko popularnu božićnu popijevku Veselje ti navješćujem, te na koncu programa, skupa s pjevačkim zborom nastupio u izvedbi tradicionalne petrovaradinske božićne popijevke Vesel’te se, kršćani koja je, kao i mnoge druge točke te večeri, izazvala ovacije publike.

Notna pjesmarica

Međutim, Vesel’te se, kršćani odsada više nije samo naslov poznate petrovaradinske božićne popijevke, nego i brošure – notne pjesmarice (manje publikacije) o božićnim običajima i popijevkama u Petrovaradinu koju je pred kraj božićnoga koncerta posjetiteljima predstavio njezin autor, predsjednik Društva – Petar Pifat. Bilo je to iznenađenje za posjetitelje, božićni dar za Petrovaradince, ali i doprinos ostavljanju pisanog traga o specifičnim običajima petrovaradinskih Hrvata koji su u tu knjižicu sabrani uglavnom usmenim prikupljanjem građe od kazivača starije dobi. Dodatak publikaciji tiskanoj na 44 strane u koloru i s fotografijama čine i notni zapisi spomenutih božićnih popijevaka.

Organiziranje koncerta božićnih popijevaka i izdavanje publikacije financijski su pomogli Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Hrvatska riječ(M. Kralj)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima