Božićni koncert u organizaciji HKPD „Jelačić“

Objavljeno: 06.03.2019. Pregleda: 35

bozicni koncert Jelacici PetrovaradinOzračje pripreme slavlja Isusovog rođenja na dan prije Badnjaka pjesmom je i ove godine nadopunjeno glazbom petrovaradinskog božićnog ugođaja koju su priredile i izvele skupine HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina. Oživjele su tako iznova 23. prosinca u amfiteatru novosadskog SPENS-a mnoge stare i pomalo zaboravljene, a jedinstvene popijevke koje su se na zborski način pjevale u Petrovaradinu dan prije i tijekom božićnog vremena. Pjevači, tamburaši, koledari, svi su bili tu kako bi ozračje dobrih starih vremena pokušali približiti suvremenim generacijama, čuvajući tako katoličku i hrvatsku glazbenu tradiciju. Osim toga, Jelačićev Božićni koncert jedini je takav u Novom Sadu na kojemu se mogu čuti izvedbe najpoznatijih hrvatskih božićnih pjesama.

Koncert je počeo svima dobro poznatim pjesmama Radujte se, narodi i Veselje ti navješćujem koje je pjevala i svirala Banova tamburaška mornarica pod ravnanjem Bekima Prešova i uz solo pjevanje Branka Ćorića. Uslijedilo je uprizorenje starih običaja čestitanja Badnjaka i Božića u obitelji, koje je živo bilo prisutno među Petrovaradincima do sredine XX. stoljeća. Izveli su ga najmlađi članovi Udruge, polaznici dječje kreativne Petrovaradionice, koje su pripremili Branka Dačević i Marina Milošev. Svečani ton i sjaj božićnoj radosti dodao je Jelačićev mješoviti pjevački zbor, pjevajući polifone skladbe. Petrovaradinski Božić teško je, naime, zamisliti bez skladbi nekadašnjega svećenika – opata, književnika, skladatelja i dramaturga Ilije Okrugića Srijemca, te su i ovoga puta one dominirale u izvedbama zbora, kojim je ravnala Vesna Kesić Krsmanović. Solistica je bila Etel Kocsi. Zbor su smjenjivali Mornari s tamburama. Konačni veličanstveni naglasak dalo je izvođenje čuvenog irskog korala Adeste fideles s iskusnim solistom Miroslavom Klašnjom.
Djeca, koja su od Jelačića dobila pripremljene darove, s obveznim narančama i orasima, glumci, glazbenici i mi koji glazbu slušamo svakako smo postali obogaćeni ovim tradicionalnim glazbeno-scenskim pothvatom. Osim mnogobrojnih članova HKPD-a, koncert su financijski pomogli i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, te Hrvatsko nacionalno vijeće.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima