Božićni koncert u Subotici

Objavljeno: 06.01.2023. Pregleda: 42

Tradicionalni Božićni koncert u Subotici priređen je 32. put, 23. prosinca 2022. godine, u punoj Velikoj vijećnici Gradske kuće. Koncert se uglavnom održava u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske, ali je zbog hladnoće u crkvi premješten u topliji prostor. Sudjelovali su: Katedralni zbor Albe Vidaković i dječji zbor Zlatni klasovi pod ravnanjem Miroslava Stantića te Subotički tamburaški orkestar i STO choir singers pod ravnanjem Marijane Marki. Vokalni solisti u pojedinim točkama bili su Antonija Dulić, Marija Kovač, Bojan Bukvić, Aleksandra Ušumović, Emina Tikvicki i Jakov Vukov.

Koncert koji se čeka

Uz desetke sudionika različitih generacija koji su se smjenjivali na pozornici te bogat program u dva dijela s ukupno 21 glazbenom točkom, glazbena je večer publici ponudila svečani spoj glasova zbora, solista i zvuka tambura. Na repertoaru su bile božićne pjesme iz Bačke i Hrvatske, kao i iz drugih dijelova svijeta. Uz poznate pučke melodije kao što su Svim na zemlji, U to vrijeme godišta i Veseli se Majko Božja, neizostavnu Tihu noć i Zvončiće, među ostalim, imali smo priliku čuti i pjesme na engleskom (Deck the halls, It’s the most beautiful time, It is beginning to look like Christmas, Ding dong Merilly on High) i španjolskom (A la media Noche, Felize Navidad) kao i suvremene božićne pop pjesme na hrvatskom (Raduj se cijeli svijete i Sretan ti Božić, narode moj).

Ozračje iščekivanja velikog kršćanskog blagdana ovim je programom posve upotpunjeno, slažu se i organizatori i publika. Voditelj Katedralnog zbora Albe Vidaković Miroslav Stantić ističe zadovoljstvo lijepim brojem publike.

„Drago nam je da nas je publika podržala svojim prisustvom. Nadam se da će ovo i dalje biti koncert koji se čeka tijekom godine i obilježava ovo božićno vrijeme. On se tradicionalno održava dan uoči Badnjaka, 23. prosinca, kako bi u nama pobudio radost ovog blagdana“, kaže on.

Lijepa tradicija

Prvi božićni koncert Katedralnog zbora Albe Vidaković i tamburaša STO-a održan je sada već daleke 1990. godine, na inicijativu zborovoditeljice s. Mirjam Pandžić. Tradicija njegova održavanja prekidana je jedino u vrijeme korone.

Broj sudionika koncerta proširio se zahvaljujući zboru STO choir singers koji je osnovan prošle godine a čine ga djevojke i žene koje su na neki način već surađivale s tamburaškim orkestrom ili bile njegove članice u proteklim godinama. A i božićni repertoar STO-a se mijenja.„Što se tiče našeg repertoara, kako je orkestar pomlađen, članovi vole svirati zabavne božićne pjesme iz različitih zemalja“, kaže dirigentica Marijana Marki.

Antonija Dulić „odrastala“ je uz ovaj koncert, sudjelujući prvo kao tamburašica, potom kao članica zbora, a na koncu i kao vokalna solistica.

„Puno smo koncerata imali i s orkestrom i sa zborom, ali smo se uvijek nekako najviše radovali ovom, božićnom koncertu. Ovo je posebno vrijeme godine, koncert je prilika da našim pjevanjem ili sviranjem učinimo da se publika osjeća divno, da dočekamo blagdan Božića sretno i blagoslovljeno, s puno ljubavi. Drago mi je da smo večeras imali i pjesme iz svijeta, ja sam pjevala na španjolskom, a mlađi kolega Bojan odabrao je nešto iz američkog repertoara“, kaže Antonija Dulić.

Publici se obratio i katedralni župnik mons. Stjepan Beretić koji je u svojem govoru istaknuo kako „Božić bez glazbe nije potpun“ te zahvalio sudionicima koncerta što su priredili raspjevanu „božićnu predigru“.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima