Božićni koncert u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske

Objavljeno: 25.12.2016. Pregleda: 41

bozicni koncert u katedrali 2Dvadeset i sedmu godinu za redom Katedralni zbor Albe Vidaković priredio nam je Božićni koncert u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Ovaj je koncert poznat i po tradicionalnom sudjelovanju članova Subotičkog tamburaškog orkestra, a tako je bilo i ove godine. Uz Katedralni zbor Albe Vidaković nastupili su i zborovi Szent Teréz székesegyházi kórus i Collegium Musicum Catholicum. Osim prigodnih pjesama iz Bačke (Srićna noć je prispila i Radujte se anđeli) i Hrvatske (U to vrijeme godišta, Radujte se narodi, Dubrovačka pastorela, Danas se čuje) publika je imala prigode čuti i skladbe iz Mađarske, Njemačke, Češke, Austrije, SAD-a te Španjolske. Koncertom je ravnao Miroslav Stantić.

„Ovo je peti Božićni koncert od kada sam preuzeo službu orguljaša i zborovođe u katedrali. Program sam koncipirao kao kolaž, izbor iz proteklih pet koncerata do sada. Moto koncerta je bio Kršćanski narodi slave Božić te su zato na programu bile božićne skladbe iz raznih dijelova svijeta“, kaže Stantić.

S dvije numere – Kling, Glöckchen i Hajdmo braćo sada predstavio se i Dječji katedralni zbor Zlatni klasovi, a imali smo prilike čuti i vokalne soliste: Alenku Vojnić, Móniku Salátu, Franju Vojnića Hajduka, Eminu Tikvicki i Marka Križanovića.bozicni koncert u katedrali 1

Ovo je jedan od koncerata kojim su se zborovi pridružili obilježavanju 40. obljetnice Subotičkog tamburaškog orkestra s kojim Katedralni zbor Albe Vidaković surađuje gotovo 30 godina, osobito za božićne blagdane.

„To je jedna ozbiljna tradicija koja nas obvezuje da je ne prekidamo, da je nastavljamo i dalje. Entuzijazam s kojim radimo ovaj koncert je svaki put isti, svi se radujemo dolasku Božića i onda u tom duhu pripremamo ovakve koncerte i u tom duhu se nastupa“, kaže umjetnički voditelj STO-a Stipan Jaramazović.

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Obaveštenje o kolačićima