Božićni program u Hrvatskom domu u Somboru

Objavljeno: 15.12.2016. Pregleda: 41

bozicni program u somboru 1Božić je vrijeme radosti, a u iščekivanju najradosnijeg događaja HKUD Vladimir Nazor proteklih 13 godina priređuje Božićni koncert i izložbu božićnog kolača božićnjaka. U tradiciji bunjevačkih Hrvata u Bačkoj kolač božićnjak zauzima posebno mjesto, pa se izložba priređuje sa željom da se to umijeće i tradicija sačuvaju. Osim kolača koje su pripremile žene iz Sombora i s okolnih salaša izloženi su i božićnjaci iz Subotice.

„U ime Katoličkog društva Ivan Antunović mi smo u Sombor donijeli četiri božićnjaka, a napravile su ih žene iz Subotice i Male Bosne. Svi ovi kolači bili su izloženi u Subotici, a poslije izložbe u Somboru jedan će biti dar biskupiji, dva župama, a jedan ćemo vratiti kućanici. Kada usporedimo način izrade božićnjaka u Somboru i Subotici razlika skoro da i nema, osim u nekim sitnicama. Primjerice, figurice na božićnjacima iz Sombora premazuju se žumanjkom, dok su u subotičkom kraju one ostaju bijele. Ali rekla bih da su i jedni i drugi božićnjaci prava umjetnička djela i drago mi je što vidim da i mlade žene čuvaju ovu tradiciju“, kaže Marija Mandić.bozicni program u somboru 2

„Stoljetna tradicija Nijemaca koji su naselili ove prostore je, uvjetno da kažem, božićni kolač koji se zove vajnaht štolen. Ne može se to ni prevesti kao božićni kolač već je to vajnaht štolen. Pravi se od slatkog tijesta koje je napunjeno suhim grožđicama. U novije vrijeme dodaje se i marcipan, ali to je novum koji nije dio tradicije. Ovaj kolač pravi se prije Božića, a služi se na sam Božić i njime se služe ukućani i gosti“, kaže Klara Vlajankov iz Udruge Nijemaca Gerhard iz Sombora.

„Ovo je lijep način da završimo naše aktivnosti u godini u kojoj smo obilježili 80-tu obljetnicu Nazora. Hvala svima koji su nas podržali u tome. Sve naše naredne aktivnosti bit će u 81. godini naše udruge i zato hvala svima vama koji ste sudjelovali u dosadašnjem radu i svima vama koji ćete svoj doprinos ovoj udruzi davati i ubuduće“, kazao je Mata Matarić, predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor.

A u jednosatnom božićnom koncertu sudjelovali su članovi Nazora, Mađarske građanske kasine, Udruge Nijemaca Garehard i somborskih župa. Bio je to program koji je posjetitelje, koji su napunili dvoranu Hrvatskog doma, kroz božićne pjesme uveo u vrijeme božićne radosti.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima