„Bunjevački Put križa“ kao paradigma povijesti bunjevačkih Hrvata

Objavljeno: 22.04.2014. Pregleda: 42

BPK Djakovo2014-2-mU Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera 4. travnja 2014. godine otvorena je izložba fotografija križeva krajputaša „Bunjevački putovi križeva“, čiji autor je Augustin Juriga, a predstavljena je i knjiga „Bunjevački Put križa“ – za osobnu pobožnost virujućeg svita Tomislava Žigmanova. Knjiga je pisana na ikavici, govoru bunjevačkih Hrvata iz Subotice i okolice. O knjizi su uz autora, govorili su Vlado Filić i Mirko Ćurić, dok je uvodnu riječ imao mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

„Knjiga je natopljena i mjesnim topografskim i etnografskim sadržajima, a pokušala je i muku, kao paradigmu Križnoga puta sagledavati u kontekstu iskustva jednoga čovjeka nizine, bačkog Hrvata koji hodajući kroz postaje reflektira u dijalogu s Isusom i o njegovom muci i ono što on kao čovjek i kao narod kojem pripada je proživljavao, ili danas proživljava“, istaknuo je Žigmanov.

BPK Djakovo2014-3-mS tim u vezi, osim teološko-književnog doprinosa baštini bunjevačkih Hrvata, knjiga je jedan neuobičajeni žig mjesnog iskustva muke i tragičnog iskustva povijesti tih ljudi kroz naraciju jednog salašara. Naime, tamo se Hrvati, iako postoje određeni pomaci, još uvijek bore za ravnopravnost, za priznanje, za poštivanje propisanih zakona kako bi mogli očuvati svoj nacionalni identitet, rekao je između ostalog autor Tomislav Žigmanov.

Mons. Ivan Ćurić napomenuo je kako je riječ o dvostrukom događaju – predstavljanju knjige i otvaranju izložbe. „Drago mi je da i ovim događajem u našem Muzeju dajemo znak naše pobožne kršćanske duše i to s tematikom koja nas tako duboko, lijepo i sasvim prirodno u ovo doba pripravlja za slavlje središta našega spasenja, za godišnji spomen Kristove muke, smrti i uskrsnuća. I ova tematika doprinosi raspoloženju naše pobožne duše. Ovaj događaj posebno mi je drag i zbog toga jer povezuje korpus hrvatskoga naroda i u ovim dijelovima naše domovine Hrvatske s našim sunarodnjacima u Vojvodini, Bačkoj, odnosno u Subotičkoj biskupiji“, kazao je mons. Ćurić.

BPK Djakovo2014-7-mProf. Vlado Filić osvrnuo se na Put križa kao pobožnost, podsjetivši kako je ona nastala kod Franjevaca u Svetoj zemlji, a kasnije se, kako je rekao, pronosila kroz Europu, i danas u svim katoličkim crkvama imamo tu pobožnost. „Naš starinski križni put dobro je svima poznat, kada si deset puta bio na križnom putu polako on sjeda u uho i nije bilo onoga tko križni put nije naučio kroz jednu, a kamoli kroz deset i više korizmi. Uvijek nam je zvonio u ušima. Osobito onaj kraj – Pravdi se Božjoj mora udovoljiti bolje na ovom svijetu nego na onom svijetu“, kazao je prof. Filić.

O knjizi je govorio i zamjenik gradonačelnika Đakova prof. Mirko Ćurić, koji je i otvorio izložbu fotografija. On je podsjetio na činjenica da je autor za ovu knjigu dobio prvu nagradu za književno djelo na temu Muke Kristove koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i udruga Pasionska baština.

Priređeno prema tekstovima Maje Muškić i Fotografije: Glas Slavonije

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima