Četiri desetljeća nakladničke kuće „Agape“

Objavljeno: 09.05.2018. Pregleda: 39

40 godina AgapeKako se razvijala ideja u katoličkom nakladništvu u Vojvodini i kako ju je Gоspodin vodio, te gdje ju je doveo nakon 40 godina, mogli su se uvjeriti čitatelji, svećenici, redovnici i medijski djelatnici u Novom Sadu 24. travnja. Toga dana proslavljena je, franjevački skromno, obljetnica ovog nakladnika, kao i liturgijska zahvala za ovaj, malo je reći, značajan jubilej.

Nakon pozdrava fra Ilije Vrdoljaka, provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Árpáda Jánosa Potápia, predstavnika Vlade Mađarske, povijest Agapea prikazao je fra Karlo Harmath, utemeljitelj i dugogodišnji ravnatelj Agapea. Urednica Judit Szabó osvrnula se na izdanja, dok je povjesničarka dr. Piroska Csáky govorila o povijesti kršćanske literature na mađarskom jeziku u Vojvodini. O budućnosti mjesnog katoličkog tiska zapaženo je govorio vlč. Dragan Muharem.
„Zadaća je kršćanina biti medijskim djelatnikom. Vjerska publicistika može mnogo više raditi na formaciji vjernika, jer za puko informiranje postoje, mnogo brži, elektronički mediji“, kazao je Muharem, propitujući se koliko su katolici u Srbiji danas spremni biti medijima evanđelja.
Misu zahvalnicu u crkvi sv. Ivana Kapistrana koja je uslijedila predvodio je zrenjaninski biskup mons. Ladislav Német, predsjednik MBK sv. Ćirila i Metoda, uz glazbenu pratnju Franjevačkog zbor mladih Kapistran iz Novog Sada.
Agape je bio prvi nakladnik kršćanske literature na mađarskom govornom području u komunističko vrijeme, i ostao je to i danas. Od svojih početaka tiskao je preko 800 naslova u ukupnoj nakladi većoj od 3.350.000 primjeraka. Od toga manji dio su i hrvatski katolički autori čija djela su prevedena na mađarski (20 naslova), kao i publikacije na hrvatskom jeziku (24 naslova), a od 1982. do 1991. to je bila podružnica zagrebačke Kršćanske sadašnjosti za mađarska izdanja. Agape je, posebice u teškim vremenima osporavanja javnosti Crkve, bio nakladnički i medijski uslužni centar Katoličke Crkve na ovim prostorima.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima