Četvrti ekumenski susreti zborova crkvenog pjevanja u Zemunu

Objavljeno: 26.10.2015. Pregleda: 36

Susret zborova Zemun2015 1I ovoga puta crkva Blažene Djevice Marije u Zemunu bila je mjesto gdje se na dostojanstven način, pjesmom, slavilo ime Božje. To je i bila osnovna ideja koju je prije četiri godine pokrenuo župnik u Zemunu Jozo Duspara, da se na ovakvoj vrsti susreta katolička zajednica predstavi svojim vrijednostima i isto tako pruži prilika i drugima da se predstave javnosti. Osnovni cilj je druženje i zbližavanje među pripadnicima kršćanskih zajednica koje njeguju svoju kulturu i tradiciju. Četvrti po redu Ekumenski susreti zborova crkvenog pjevanja održani su 18. listopada 2015. godine, a predstavilo se sedam crkvenih zborova kršćanskih zajednica: katoličke, grkokatoličke, pravoslavne, evangeličke, a po drugi puta na ovim susretima predstavili su se i gosti iz Republike Hrvatske.

Župni zbor Sveta Cecilija iz Zemuna star je koliko i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Podaci o ovom zboru potječu od vremena izgradnje te crkve, od kada taj zbor redovito pjeva na nedjeljnim misama. Zbor ima posebnu ulogu pratiti i pridonijeti pjevanjem nedjeljnoj liturgiji ove župne zajednice. „Osobno doživljavam vrijednosti ekumenizma kao nešto što je izazov cijeloj našoj zajednici. Ideja mi je bila da se pokažemo svojim vrijednostima jedni drugima, a da ne negiramo drugoga. Kulture i različitosti su nešto što nas treba ujedinjavati i zbližavati. Htio sam da pokažemo jedni drugima što imamo, kao i da se ljudi zbliže i druže“, rekao je prečasni Jozo Duspara.

„Cilj ovakvog jednog susreta jest na neki način i pomirenje i druženje, kao i suradnja zborova različitih kršćanskih zajednica i crkava. Tijekom ovih susreta upoznajemo nove kolege, što puno znači umjetnicima, dirigentima ali i cijeloj zajednici“, rekla je Mina Bošnjak, dirigentica zbora Sveta Cecilija iz Zemuna.

Susret zborova Zemun2015 2Ekumenskim susretima u Zemunu su, osim velikog broja gledateljstva, nazočili i predstavnici crkava različitih konfesija. Svečanosti je nazočio i beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar, koji je tom prigodom istaknuo veliki značaj ovih susreta.

„Svima je poznato kakva je uloga u povijesti i sadašnjosti Zemuna. Zato je važno da Zemun i katolička zajednica danas sve učini da bude most između istoka i zapada, sjevera i juga. Nadam se da će ovaj skup svima nama donijeti nadahnuće za suradnju i osobito zbližavanje. Da otklanjamo sve predrasude iz prošlosti. Time se izgrađuje i nova suradnja i novi međusobni odnosi“, izjavio je mons. Stanislav Hočevar.

Suradnja zborova iz Republike Hrvatske i zbora u Zemunu ostvarena je prošle godine, kada su se gosti iz Velike Gorice predstavili na Božićnom koncertu u Zemunu. „Suradnja s katoličkom zajednicom u Zemunu, ali i s ostalim kršćanskim zajednicama, je prekrasna. Ekumenski pristup stvarima je nešto što posebno privlači i mislim da to daje dodatnu dimenziju u svijetu, pogotovo u vjeri. Jer u vjeri se to razumije možda čak i bolje nego izvan religije“, istaknuo je Siniša Belošević, predsjednik, voditelj i jedan od dirigenata ansambla Zlatne godine iz Velike Gorice.

Zaključak je skoro svih sudionika večeri da je ideja održavanja ovakvih susreta jako dobra, jer pruža priliku za produbljivanje suradnje. „Mješoviti zbor Tilia iz Stare Pazove ima petnaestogodišnji staž i radimo pri Slovačkoj evangeličkoj crkvi i Domu kulture. Drago nam je što smo ovdje gosti, jer i sami prakticiramo zajedničke nastupe predstavnika svih crkava u našem gradu za vrijeme adventa“, rekla je Ana Đurđević, dirigentica zbora Tilia.

Te večeri predstavio se i mješoviti zbor Harmonija iz Novog Sada koji djeluje pri Grkokatoličkoj crkvi i Rusinsko-kulturnom centru u Novom Sadu. „Interesantno je slušati druge zborove, i drago mi je što se i nama pružila prilika predstaviti se drugima. Ovo je prilika da se družimo i razmijenimo iskustva između sebe“, rekla je Vesna Kesić-Krsmanović, dirigentica mješovitog zbora Harmonija iz Novog Sada.

Lijepe dojmove ponijet će i gosti iz Republike Hrvatske koji su izrazili zadovoljstvo što su imali mogućnost upoznati druge kulture. „Drago nam je što smo imali prigodu družiti se i upoznati se s drugim kulturama. Sama poanta glazbe i jest druženje i razmjena iskustava“, istaknuo je Tomislav Fratrić, vođa Zlatne godine iz Velike Gorice, ističući da postoji mogućnost da se u nekom narednom periodu, s obzirom na to da njeguju drugačija narječja, dotaknu narječja i dijalekti i iz ovog dijela Srijema.

Osim domaćina – župnog zbora Sveta Cecilija iz Zemuna, koji su svojim skladbama i otvorili Ekumenske susrete, gledateljstvu su se predstavili i Umjetnički ansambl Kralj Petar Prvi iz Beograda, mješoviti zbor Tilia iz Stare Pazove, mješoviti zbor Harmonija iz Novog Sada, Srpski vizantijski zbor Mojsije Petrović iz Beograda i gosti iz Republike Hrvatske ansambl Zlatne godine iz Velike Gorice. Svi sudionici su na kraju susreta već tradicionalno otpjevali zajedničku kompoziciju.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 33. uskrsni koncert u Subotici
  • Dalmatinske večeri
  • Dalmatinske večeri - 2. dan
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Noć muzeja u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima