„Croart“ na bikovačkom salašu

Objavljeno: 26.09.2019. Pregleda: 44

croart na bikovuČlanovi Hrvatske likovne udruge Croart iz Subotice održali su 24. kolovoza 2019., jednu od planiranih godišnjih aktivnosti, gostovanje, tj. „radni dan“, u domu jedne od hrvatskih obitelji koja njeguje tradicionalni, salašarski način života karakterističan za Bačku. Ovoga puta bila je to obitelj Kuntić, odnosno njihov Pivčiji salaš na Bikovu, gospodarstvu gdje je povrće zdravo, a živina je iz slobodnog uzgoja.

„Boravak i stvaranje kod jedne od obitelji ovoga puta smo realizirali na salašu čiji je domaćin Vedran Kuntić. Njegov Pivčiji salaš neprestano se dotjeruje te smo morali malo pričekati kako bismo imali što kvalitetnije motive za rad. Desetak članova se odazvalo ovome našem događaju i oni su sami birali teme za slikanje, prema onome što ih inspirira na ovome salašu“, kaže predsjednik Croarta Josip Horvat.
Pivčiji salaš mjesto je inspirativnog karaktera, autentičnih motiva, što je subotnjim gostima savršeno odgovaralo. Salaš na Bikovu, kako mu ime kazuje, poznat je prije svega po pijetlovima, kojih tamo ima u izobilju. I oni su bili inspiracija za pojedine članove Croarta ostajući trajno kao motivi na slikarskim platnima. Osim pijetlova, bili su tu i drugi detalji.
Pivčiji salaš se otvara prema javnosti kao mjesto okupljanja, gdje ljudi pronalaze mir, ali i stanovite užitke u jelima koja se tu nude. Domaćin Vedran Kuntić podsjeća da će gostima rado pripremiti čuveni pivčiji paprikaš, ali ih i povesti u obilazak Palića ili bikovačke crkve i okolice.
„Ovo je autentičan bikovački salaš. Trudili smo se očuvati sve što je bilo moguće, osim onoga što smo morali unijeti prema važećim propisima. ‘Pivčiji paprikaš’ nam je od starih jela najviše privukao pozornost pa možemo reći da smo salaš po tome i nazvali. Ali znamo pripremiti i druga stara jela. Samo je potrebno blagovremeno se najaviti“, kaže Kuntić.
Na ovome salašu vidljiv je moderniji pristup tradicijskom načinu života, koji su udahnuli mlađi naraštaji obitelji Kuntić.
Osim odlazaka na salaše, Croart surađuje i sa subotičkim župama, te se tako do kraja godine planira još jedno gostovanje, vjerojatno u župi Svetoga Marka u Žedniku.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima