Čuveni zagrebački SKUD „Ivan Goran Kovačić“ gostovao u Somboru

Objavljeno: 14.06.2018. Pregleda: 36

SKUD Ivan Horan Kovacic u SomboruTakvo igračko umijeće i uigranost te toliki broj igrača na pozornici Hrvatskog doma u Somboru odavno nisu viđeni, a taj ugođaj Somborcima je priredilo Studentsko kulturno–umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. U dvodnevni posjet Somboru, Goranovci su stigli s više od 50 svojih igrača i pjevača. I to poslije nastupa u Münchenu, a prije godišnjeg koncerta u zagrebačkom HNK-u.
Koncert u Hrvatskom domu bio je zapravo šetnja kroz Hrvatsku, koja je počela iz okolice Splita, nastavila se zelinskim krajem,Vrlikom, zatim preko Moslavine stigla i do Lukinić brda, Turopolja, Korduna, Posavine, Prigorja…Nisu se štedjeli igrači koji su tijekom koncerta promijenili više nošnji i odigrali devet koreografija.

Sedam desetljeća trajanja

„Ove godine obilježavamo 70. obljetnicu djelovanja Društva. Naši članovi su srednjoškolci, neki već zaposleni i dakako studenti koji uspijevaju organizirati život tako da stižu postići i obveze koje imaju u KUD–u. Djelujemo u velikom gradu i prirodno je očekivati da nemamo problema s članstvom, ali veliki grad nudi jako puno mogućnosti, pa nije jednostavno ni u velikom gradu prikupiti članstvo. Međutim uz redovne probe, gostovanja, koncerte, mi mladim ljudima pružamo paletu događanja unutar društva. Često zajedno proslavimo ispite na fakultetu, rođendane, tu su turneje i putovanja, tako da uspijevamo održati taj potencijal ljudi. Od 2009. godine u svoj repertoar uvrstili smo i marijanske pjesme, tako da su se ovi mladi ljudi upoznali s novim načinom pjevanja kroz tekstove i melodije koje su zapravo molitve“, kaže Dubravko Radić, umjetnički voditelj SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Koncert kod karmelićana

A taj drugi dio gosti iz Zagreba prikazali su na koncertu marijanskih hodočasničkih pjesama O, mila majko nebeska koji je održan na pravom mjestu – u Karmelićanskoj crkvi u Somboru. U progamu je bilo 16 marijanskih pjesama i ponovno šetnja kroz Hrvatsku od Baranje i Slavonije, do Prigorja, doline Neretve, otoka Lastovo, Istre, Ravnih kotara, Like, Zagreba… A nekadašnji prior Karmelskog samostana u Somboru otac Stjepan Vidak i „krivac“ je za ovaj koncert i gostovanje.
„Ovaj koncert je održan u Remetama i pomislio sam tada kako bi lijepo taj koncert zvučao o Karmelićanskoj crkvi u Somboru. A ta moja želja ostvarila se zahvaljujući HKUD-u Vladimir Nazor iz Sombora“, kazao je otac Stjepan.
Organizator nastupa Goranovaca u Somboru bio je HKUD Vladimir Nazor, a potporu je dao i Grad Sombor. No, šteta je što tamošnji pripadnici hrvatske zajednice, ali i ostali Somborci nisu iskoristili rijetku priliku vidjeti ovako kvalitetan folklorni ansambl u svome gradu. Inače, bilo je ovo prvo gostovanje Goranovaca u Srbiji.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima