Dalmatinske večeri u Subotici

Objavljeno: 28.04.2023. Pregleda: 103

Program koji je zatalasao žitna polja slanim morskim povjetarcem. Tim su riječima domaćini iz HKC-a Bunjevačko kolo opisali nastup njihovih gostiju s Hvara i Šolte u okviru dviju Dalmatinskih večeri, priređenih 14. i 15. travnja 2023. godine u Subotici. Gosti iz Hrvatske predstavili su se kulturno-umjetničkim i gastronomskim programom uz promociju turizma dvaju otoka, a dvorana HKC-a obje je večeri bila dupke puna.

Predstava, plesovi, pisma

Prve večeri publika je imala prilike pogledati predstavu Netko mi mak’o sako u izvedbi teatra Piccolo iz Staroga Grada na Hvaru. U pitanju je komedija koja u 11 slika (scena) kritizira tromost birokratskog sustava, prikazujući ga kao krajnje apsurdnog. Prilagodbu teksta i režiju potpisuje slovački operni i kazališni redatelj Michal Babiak, a u predstavi glume Tomislav Alaupović, Mate Ojdanić i Dražen Sarjanović.
Subota večer bila je rezervirana za tradicijske plesove i pjesme. Zajednički koncert održali su KUD Jelsa iz Jelse s Hvara i šoltanska ženska klapa Čuvite uz domaću potporu reprezentativne skupine folkloraca Bunjevačkog kola.
Jelšani su se predstavili plesovima s Hvara i Korčule, te Splita i okolice. Predsjednica KUD-a Jelsa Perica Mileta kaže da kulturni amaterizam u tom mjestu datira od 1945. godine. KUD Jelsa osnovan je 2011. godine, a čuva jelšansku baštinu. Trenutno ima 85 članova u četiri sekcije – dječja škola folklora, plesni ansambl, mandolinski sastav, ženska klapa Frecija.
Klapa Čuvite djeluje pri KUD-u Šolta. Kruna njihova dosadašnjeg djelovanja osvojeni je zlatni štit na 46. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Inače, čuvita je mala šoltanska sova koja je ujedno i zaštitni znak toga otoka.
„Jelšani i Šoltanke usidrili su svoje otoke posrid Panonskog mora. Usidrili su ih posrid srca svih prisutnih i sigurno ćemo se opet vidjeti. I njih kod nas, i nas kod njih. A onda pismi i plesu neće bit kraja", objavile su Čuvite na svojem Facebooku nakon gostovanja u Subotici.
Nakon obje večeri priređena je degustacija dalmatinskih delicija (slatkih i slanih) uz druženje s gostima, a u okviru programa prikazani su promotivni turistički filmovi o Hvaru i Šolti.

Povezivanje i jačanje suradnje

Ističući značaj suradnje, pozdravne govore uputili su izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Josip Matković i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.
„Izuzetno mi je drago što sam imao priliku susreti se s uistinu divnim ljudima ovdje u Subotici koji čuvaju svoj hrvatski identitet. Naša županija je spremna ne samo se protokolarno odazvati na ovakve događaje nego i potpomoći, u skladu sa svojim mogućnostima, potrebe Hrvatskog kulturnog centra. Mi smo i do sada financijski pomagali rad HKC-a, a naša su vrata i u budućnosti otvorena za ovakve manifestacije. Nemojmo zaboraviti da je u prošlosti jedan dio ljudi iz Dalmacije našao svoj krov nad glavom u Vojvodini, od Stanišića do Subotice. Dakle, mi smo otvoreni za bilo koji vid suradnje s Hrvatima izvan Hrvatske, a posebno Hrvatima u Srbiji", kaže Josip Matković.
Ranijih godina organizirane su i dalmatinske večeri s gostima iz Gata i Omiša. Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin kaže kako novim gostovanjem, nakon pauze s pandemijom, nastavlju program koji je kod publike jako popularan.
„Osim tog kulturnog dijela, sada smo program obogatili i gastronomskom ponudom. Drago nam je da su s nama i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije koja je pomagala rad HKC-a. Ovo je prilika i da osnažimo veze i identitetski jačamo, ali i da ljudima iz Hrvatske pokažemo što sve ovdašnji Hrvati imaju i produciraju u kulturi", kaže Cvijin.
Gosti iz Hrvatske su boraveći na sjeveru Bačke posjetili i Tavankut, gdje im je domaćin bio mjesni HKPD Matija Gubec. Nakon uspjelih večeri, organizatori iz Bunjevačkog kola najavljuju Dalmatinske večeri i sljedeće godine, s nekim novim gostima.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima