Dani Balinta Vujkova predstavljeni u Osijeku

Objavljeno: 20.04.2016. Pregleda: 41

DBV predstavljanje OS2016 2U organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za zavičajne zbirke, Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, te Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek 13. travnja 2016. godine u Osijeku je održan 2. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora u digitalnom okruženju. Nakon uspješno organiziranog prvog okruglog stola, održanog prije dvije godine, ovogodišnji skup je okupio još veći broj knjižničara koji su među sobom razmijenili primjere dobre prakse: iz Beograda, Čakovca, Novog Sada, Zagreba, Drenovca, Subotice, Osijeka, Pakraca, Našica, Vinkovaca i Vukovara. Posebni naglasak je bio na projekte digitalizacije zavičajne građe, te moguću konkretnu suradnju kroz pojedine, zajedničke projekte.

DBV predstavljanje OS2016 1U ime Gradske knjižnice Subotica izlaganje na okruglom stolu je imala viša diplomirana bibliotekarica Bernardica Ivanković, koja je predstavila Dane Balinta Vujkova, dane hrvatske knjige i riječi. „Ova manifestacija koju je 2002. godine u čast poznatog subotičkog zavičajca, sakupljača narodnih pripovijetki, Balinta Vujkova, ustanovila Hrvatska čitaonica Subotica je najveća i najznačajnija književna manifestacija Hrvata u Vojvodini. Kao takva postala je poznata i priznata i izvan granica naše zemlje. Tijekom proteklih 14 godina postojanja okupila je veliki broj znanstvenika, istraživača, jezikoslovaca, književnika, knjižničara, profesora i drugih stručnjaka iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Srbije, čija su izlaganja tiskana u četiri zbornika. Kao plod ove trodnevne interdisciplinarne manifestacije tiskane su brojne knjige koje se sada nalaze u knjižnicama diljem Vojvodine, ali i u inozemstvu. Danas u Subotici nema niti jedno dijete koje nastavu pohađa na hrvatskom jeziku koje ne zna tko je bio Balint Vujkov i po čemu je on poznat“, rekla je, među ostalim, Bernadica Ivanković.

DBV predstavljanje OS2016 3Tijekom okruglog stola, Dragan Rokvić, ravnatelj Gradske knjižnice Subotica i Dubravka Pađen- Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, potpisali su sporazum o suradnji.

Skup u Osijeku potvrdio je još jednom značaj umrežavanja zavičajnih odjela knjižnica u regiju, ne samo zbog razmjene iskustava nego i radi zajedničkog djelovanja u cilju boljeg vrjednovanja zavičajne baštine. Radovi izloženi na ovom i prethodnom prvom okruglom stolu bit će tiskani u zborniku koncem godine, a najavljen je i treći susret.

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima