Dani hrvatske knjige I riječi – Narodna književnost u školi

Objavljeno: 20.11.2019. Pregleda: 50

balint vujkov didaU sklopu 18. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova četvrtak, 24. listopada 2019. godine bio je rezerviran za najmlađe. U velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo na program Narodna književnost u školi – U spomen na Balinta Vujkova – Didu okupilo se oko 300 djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Svi oni već dobro znaju tko je bio Balint Vujkov, a oni koji su prvi puta bili, oni najmlađi, mogli su naučiti kako je on bio sakupljač, pripovjedač i književnik.

Kako to obično i biva na satu hrvatskoga jezika bilo je propitivanja, odgovaranja, čak i kviz poznavanja bunjevačkih riči, a umjesto ocjena dobivali su se slatkiši i knjige. Mogli bismo reći kako je to puno bolje od ocjena. 
Na ovom nesvakidašnjem satu bilo je i glazbe, te je nastupio Dječji tamburaški orkestar HGU-a Festival bunjevački pisama, pod vodstvom prof. Mire Temunović, kao i vokalni solisti, učenici 1. razreda OŠ Ivan Milutinović u Subotici Katarina Vukadinović i Roko Piuković. Kroz program okupljene su vodili Mila Rukavina i Luka Ješić, već stari znanci na mjestu voditelja. 

Punoljetstvo  

U ime HNV-a nazočne je pozdravila dopredsjednica odbora za obrazovanje Marina Ivanković Radaković riječima: „Ova manifestacija koja svake godine iznjedri nove knjige je također i povod okupljanja djece koja glume, govore, slušaju našu ikavicu. Tako ju oni uče, njeguju i čuvaju. I dok god budemo vidjeli djecu ovdje obučenu u našu bunjevačku narodnu nošnju i budemo čuli kako govore ikavicu, znamo da naš govor, a samim tim i naš narod neće izumrijeti, i zato neka djeca počnu divanit.” 
Djeci se također obratila i članica Gradskog vijeća Grada Subotice zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić, kao i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša. 
Ove godine Dani hrvatske knjige i riječi napunili su 18 godina postojanja, a na ovoj proslavi nazočili su učenici koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku i učenici koji izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Tako su među njima bile osnovne škole Matko Vuković iz Subotice, Ivan Milutinović iz Subotice i Male Bosne, Vladimir Nazor iz Đurđina, Pionir iz Žednika i Matija Gubec iz Tavankuta, vrtići Marija Petković-Biser, Marija Petković-Sunčica iz Subotice i Petar Pan iz Tavankuta. Iako su među djecom trebali biti i učenici iz Plavne i Vajske, zbog tehničkih problema s autobusima, nisu mogli prisustvovati ovome programu. Svu djecu i goste, a osobito unuku Balinta Vujkova Nevenu Racić i Balintovu nećakinju Mariju koja je ovom prigodom došla iz Ženeve pozdravila je predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković.

Nova knjiga – nove predstave 

Predsjednica Organizacijskog odbora Dana hrvatske knjige i riječi - dana Balinta Vujkova Katarina Čeliković predstavila je novu knjigu Bajke 3. u kojoj se nalaze izabrana djela Balinta Vujkova, 64 nove bajke. Izbor bajki za ovu knjigu, kao i u prethodne dvije, napravio je novinar Zlatko Romić. Svaka škola, odnosno vrtić, dobio je nekoliko primjeraka ove knjige za svoje školske, odnosno vrtićke knjižnice. 
Kako smo već naviknuli, i ovoga puta izvedene su dvije kratke predstave, pripovijetke koje je zapisao Balint Vujkov. U ulozi glumaca, koji su bili izuzetni, našla su se djeca vrtića Petar Pan iz Tavankuta na čelu s odgojiteljem Nenadom Temunovićem i učenici OŠ Matko Vuković koje je pripremila prof. hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Crnković. Ovoga puta izvedene su predstave Turci i Bunjevac u dugačkoj košulji, te Careva puna vreća laži
Do sljedeće godine i novih predstava iz Balintovog bogatog opusa, preporučam knjigu Bajke 3. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. )

Obaveštenje o kolačićima