„Dani Istre u Vojvodini“: Prijateljstvo i suradnja na djelu

Objavljeno: 11.11.2010. Pregleda: 51

Tradicijska manifestacija „Dani Istre u Vojvodini" devetu godinu zaredom održava se naizmjenično u Vojvodini i u Istri. Kao rezultat prijateljstva i suradnje ovih dviju regija ovogodišnja manifestacija održana je na više lokacija u Vojvodini, u Novom Sadu, Senti i Zrenjaninu i trajala je od 4. do 7. studenoga.

Vojvodina i Istarska županija od 2001. godine surađuju u različitim područjima, s ciljem unaprjeđenja odnosa dviju regija, pa samim tim i dviju država. Posljedica toga je razmjena umjetnika, umjetničkih programa, kao i gospodarska suradnja.

Početak programa svojim govorima, u četvrtak 4. studenoga, otvorili su predsjednik Skupštine AP Vojvodine Sándor Egeresi i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije Oriano Otočan.

dani istre izlozbaPored postojeće suradnje koja je u prvom planu, Egeresi je istaknuo sljedeće: „Istra i Vojvodina predstavljaju model za kvalitetnu regionalnu suradnju, koju ćemo, zahvaljujući obostranim željama i interesima, upotpunjavati novim programima i konkretnom suradnjom u području gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, poljoprivrede i razmjene mladeži. Istru i Vojvodinu posebno povezuje i to što, kao dvije multinacionalne i multikulturne regije, znaju prepoznati i iskoristiti prednosti i bogatstvo multietničkog suživota. Imamo zajedničku povijest, a vjerujem da ćemo imati i zajedničku europsku budućnost."

Oriano Otočan je među ostalim naglasio sljedeće: „Očekujemo snažnu gospodarsku suradnju, suradnju u području turizma, a sigurno i u procesu europskih integracija jer su to dvije regije koje svaka u svojoj državi imaju jednu vodeću ulogu."

dani istre sporazum agrarNakon otvaranja, u Skupštini AP Vojvodine organiziran je okrugli stol gdje je vodeća tema bila „EU programi u predpristupnom procesu", s ciljem da se predstave fondovi Europske unije kao još jedan oblik suradnje između Hrvatske i Srbije. U razgovoru su sudjelovali pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije i šef Ureda Istarske županije u Bruxellesu Oriano Otočan, pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju Boris Barjaktarović, ravnatelj Fonda za europske poslove Predrag Novikov i ravnateljica Centra za strateško-ekonomska istraživanja Vlade Vojvodine „Vojvodina-CESS" Valentina Ivanić.

Pored razgovora o predpristupnom procesu EU, potpisan je i Sporazum o suradnji u području poljoprivrede i ruralnog razvitka između Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo i Pokrajinskog tajništva za poljoprivredu, vodno gospodarstvo i šumarstvo.

dani istre djuric_otvara_izlozbuOvogodišnja manifestacija obogaćena je i izložbom Povijesnog muzeja Istre „Fotografije u Istri do 1918. iz fundusa Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme" koju je otvorio pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić.

Ova izložba predstavlja najstariju fotografsku baštinu Istre, prikazujući početke razvitka fotografije u Istri. Njom je obuhvaćeno razdoblje od 1862. godine, kada je otvoren prvi fotografski profesionalni atelijer u Puli, sve do 1918. godine. Izložba upoznaje s vrstama fotografije koje nastaju u tom razdoblju i predstavlja ljude toga vremena, sadrži i reportažno-dokumentarne fotografije koje upoznaju gledatelje s tim kako se vodio svakodnevni život u Puli i drugim istarskim mjestima i selima i kako su izgledali istarski gradovi.

Muzej suvremene umjetnosti Istre predstavili su muzejski savjetnik Mladen Lučić i suradnica za marketing Diana Dropulić. Oni su prikazali projekt muzeja koji bi trebao biti objektivni generator kulturnog urbaniteta grada Pule gdje bi se trebali promicati kulturni sadržaji.

dani istre u vojvodiniMuzej je prije tri godine pokrenuo i prvi sajam umjetnina s ciljem formiranja tržišta i postavljanja stvari na marketinške noge, a Pula kao kandidat za kulturu prijestolnicu EU pruža velike mogućnosti za ostvarivanje različitih ideja.

Glazbeni dio ovogodišnje manifestacije upriličili su pijanistica Elda Krajcar Percan svojim koncertom i Šikuti Machine.

Pored gospodarskih i kulturnih tema svakako su nezaobilazne bile i istarske delicije kao i vina u kojima se moglo uživati u vrijeme trajanja manifestacije.

Tekst: Ankica Jukić-Mandić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima