Dar Koprivničko-križevačke županije Subotici u povodu Uskrsa

Objavljeno: 25.03.2016. Pregleda: 38

Pisanica Subotica 2 mObraćajući se brojnom auditoriju koji je 17. ožujka 2016. godine prisustvovao svečanom otkrivanju velike uskrsne pisanice na platou ispred Franjevačke crkve, koju je Koprivničko-križevačka županija u povodu Uskrsa darovala Subotici, gradonačelnik Jenő Maglai je istaknuo: „Darovanje ove pisanice gradu Subotici je lijepa gesta Koprivničko-križevačke županije i predstavlja prvi korak k uspostavi buduće suradnje, a svečano predstavlja i pripremu za najveći kršćanski blagdan. Simbolika Uskrsa i uskrsnog jajeta označava početak nečega novoga, napretka i stvaranja novog života. Posebno nas raduju oslikani motivi Subotice, ukomponirani u cjelokupnu sliku ove pisanice koja će ovaj prostor krasiti sve do Uskrsa“.

Koprivničko-križevačka županija već desetak godina realizira projekt darivanja velikih uskrsnih pisanica što je svojevrsni model razvijanja branda naivne umjetnosti po kojoj je Podravina nadaleko poznata. Zamjenik župana Ivan Pal pojasnio je razloge zbog kojih je njihova županija odabrala Suboticu. „Ovakva pisanica se nalazi u brojnim svjetskim metropolama poput primjerice New Yorka, Pariza, Bruxellesa, Budimpešte, te sredinama gdje diljem svijeta žive Hrvati, a Subotica je centar hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji. Ovom gestom otvaraju se mogućnosti za razvijanje daljnje suradnje na polju kulture, školstva, i naravno gospodarstva, kroz efektivno povezivanje matične države s hrvatskom dijasporom“.

Pisanica Subotica 1 mDirektor Turističkog ureda županijske turističke zajednice Zdravko Mihevc pojasnio je određene detalje vezane uz Pisanicu od srca: „Odlučili smo se za ovakve velike formate koji jako dobro funkcioniraju u javnim urbanim prostorima i nakon deset godina naše pisanice svuda po svijetu izazivaju veliku pažnju, što potvrđuje uspješnost ovoga projekta. Pisanica je napravljena od plastike i oslikana je akrilnim bojama, jer drugi materijali nisu pogodni za vanjske uvjete, i kao takva funkcionira bez ikakvih problema na prostorima gdje je postavljena. Na njenoj izradi su radili slikari Đurđica Franjić, Mirko Horvat, Franjo Mihočki, Ivan Rođak i Zdravko Šabarić, a rad je trajao nekoliko dana“.

Od kada je predstavljena javnosti Pisanica od srca na platou ispred Franjevačke crkve u Subotici svakodnevno privlači pažnju brojnih građana i gostiju najvećeg grada na sjeveru Bačke. Brojne njezine fotografije već su preplavile medijske prostore, društvene mreže i osobne foto kolekcije, u potpunosti opravdavajući plemenitu nakanu njezinih darivatelja.

Gvardijan Franjevačkog samostana, pater Zdenko Gruber izražava zadovoljstvo zbog uspješnosti funkcioniranja ovog lijepog projekta. „Postavljanje pisanice ispred Franjevačke crkve je lijepi dar za sve građane Subotice koji će unijeti i svojevrsnu živost, otvarajući mogućnost razgledanja i fotografiranja u njenoj okolici. Ideja za njezino postavljanje baš na ovom prostoru je potekla od Generalnog konzula RH u Subotici Velimira Pleše i mi smo je sa zadovoljstvom prihvatili“.

Pisanica Subotica 3 mNa koncu ove priče o Pisanici od srca zamolili smo Velimira Plešu da nam pojasni njegovu „umiješanost“ u realiziranje ovog iznimno uspješnog projekta između Koprivničko-križevačke županije i grada Subotice. „Slična pisanica je prije par godina postavljena u Međugorju, gdje sam tijekom svog prošloga mandata živio, i postala je vrlo omiljena među svim hodočasnicima i posjetiteljima. Onda sam pomislio zašto ne bi jedna takva krasila prostor ispred Franjevačke crkve u Subotici. S obzirom na to kako je ove godine veliki raspon između katoličkog i pravoslavnog Uskrsa, neka stoji što duže ovdje, a po potrebi se može kasnije preseliti i na neko drugo mjesto. Ovo je začetak jedne buduće suradnje na više razina i mislim kako će biti dobrih plodova tog jajeta“.

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima