Darko Macan: djeci treba govoriti istinu

Objavljeno: 27.10.2010. Pregleda: 44

darko macan-mDjeci treba govoriti istinu i to je način na koji svoja djela, knjige i stripove stvara hrvatski romanopisac i autor stripa, Darko Macan. On je 6. listopada u Gradskoj knjižnici ispred učenika hrvatskih odjela osnovnih škola «Matko Vuković» i «Sveti Sava» demonstrirao vlastito umijeće, uz dakako sudjelovanje nazočne djece. Susret su organizirali Gradska knjižnica, Hrvatsko akademsko društvo te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Darko Macan piše knjige kakve se sviđaju njemu i kakve bi se mogle svidjeti djeci. No, od stvarnosti ne bježi i ne želi risati svijet onakvim kakav on zapravo nije.

drako macan u su s djecom«Djeca mogu shvatiti više nego što razumijemo i ne shvaćaju sva djeca jednako. Djeca će u knjizi naći ono što ih zanima. Možda neće razumjeti sve, ali ono što ne razumiju ostavit će za kasnije. I meni su neke stvari u knjigama naknadno postajale jasnije, kada bih se s njima susreo u životu. Ali bitno je da ne treba lagati, najgore su knjige u kojima imamo samo cvjetiće i leptire. To bi bilo u redu da izlaze iz autorovog osobnog iskustva, ali one nastaju iz želje da se djeci ne priča ni o čemu ružnom.»

Umjetnik iz Zagreba u prvih je pola sata rada s učenicima prikazao kako nastaje strip, od zamisli preko tijeka pripovijetke do crteža. Nakon toga su učenici mogli postavljati pitanja o njemu i njegovu radu. Tako doznajemo da Darko Macan trenutačno radi na seriji horora za djecu. To predstavlja odmak od onoga što se smatra da jest knjiga za djecu, kaže Macan.

drako macan u su«Horori govore i o umiranju i o gubicima i o žrtvovanju i, zapravo, o izostanku sretnoga kraja. Sada pokušavam pričati o svijetu kakvog ga ja vidim: to jest svijet koji je gadan, ali u kojemu mogu postojati dobri ljudi. Vežimo se uz njih i onda će svijet biti manje gadan.»

Gradska knjižnica ovim susretom nastavlja tradiciju predstavljanja hrvatskih književnika, kaže informatorica na hrvatskom jeziku u Gradskoj knjižnici Bernadica Ivanković. Ona ističe da je zainteresiranost djece za knjigu nakon svakog ovakvog predstavljanja puno veća.

«Očito je da djeca poslije svakog susreta traže upravo knjige koje smo im predstavili. I, općenito, kada imamo radionice ili događaje u Knjižnici, ono što im pokažemo i bolje im predstavimo, traži se za čitanje. To je korak k poticanju na čitanje i razvijanju čitalačkih navika. To je i korak k upoznavanju materinjeg jezika izravno od hrvatskih književnika.»

drako macan u su-djecaDjeca i danas čitaju jednako koliko su čitala i prije dvadesetak i više godina, podsjeća Darko Macan, a to su potvrdile i učenice Ivana Dulić i Ivana Romić.

«Čitam uglavnom lektiru, a ponekad uzmem nešto iz Gradske knjižnice. Nema dovoljno knjiga na hrvatskom, ima nas puno u razredu i nema knjiga za sve. Sviđa mi se knjiga 'Koko u Parizu'.»

«Omiljena knjiga mi je 'Heidi'. U školi kažu da trebamo čitati najmanje jednom mjesečno, ali ponekad volim i sama otići i uzeti knjigu.»

drako macan u su 2Dvije Darkove knjige izdao je i preveo «Kreativni centar», njegova knjiga «Žuta minuta» prodana je u Srbiji u desetostruko većoj nakladi od hrvatskog izdanja, a hrvatski književnik sudjelovat će i na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Književnik je posjetio i Osnovnu školu «Ivan Milutinović» u Subotici, a u čitaonici Gradske knjižnice susreo se s učenicima Gimnazije i Politehničke srednje škole, odjela na hrvatskom jeziku. Također, ovaj hrvatski romanopisac posjetio je učenike osnovnih škola u Tavankutu, Đurđinu i Maloj Bosni.

Tekst: Siniša Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima