„Debeli četvrtak” u Šokačkoj kući

Objavljeno: 18.03.2020. Pregleda: 115

debo četvrtak sontaDesetak žena, članica etno odjela KPZH-a Šokadija iz Sonte, sad već tradicionalnim mađarenjem u prekrasnom ambijentu Šokačke kuće u četvrtak, 20. veljače 2020. godine, obilježilo je jedan od vrlo starih običaja sonćanskih Hrvata – Šokaca Debeli četvrtak. Debeli četvrtak, kako su ga nazivali Sonćani, bio je posljednji četvrtak u pokladnom razdoblju. Kako usmena predanja kažu, taj pomalo šaljivi običaj bio je isključivo obiteljski, vezan uz domove. Danas nam je malo vjerojatno, ali naši stari su govorili i mlađim naraštajima prenosili da toga dana treba devet puta mađarit, kako bi se akumulirala snaga u tijelu za predstojeću šestotjednu korizmu. Pored mađarenja (pečenje na otvorenoj vatri manjeg ili većeg komada slanine, nataknutog na ražanj) toga dana su se jeli kolačići (krafne), a preporučljiva su bila i ostala jela koja bi se dobro zamastila. I ove godine obilježavanje Debelog četvrtka organizirala je agilna pročelnica Šokadijinog etno odjela Agica Prelić. 

Naše tradicionalne vrijednosti oduvijek su mi u srcu i duši, a Šokadija ih njeguje. Volim se odijevati u našu starinsku nošnju, pjevanje i ples su mi dragi od mladih dana. Kad je etno odjel stjecajem okolnosti zapao u stanovitu krizu, čelništvo me je postavilo za pročelnika i naložilo da oživim rad. Bila sam uporna, uspjela sam dovesti i neke od žena koje ranije nisu bile društveno aktivne, pa sada radimo redovito. Naše aktivnosti me umnogome podsjećaju na nekadašnja prela i izazivaju mi toplinu u duši. Uz ovo mađarenje podsjetile smo se kako su to radili naši stari, a kako je to sve netko zapisao i snimio, iza nas će ostati neki materijalni trag za buduće generacije”, kaže Prelićeva. 
Nezaobilazna na Šokadijinim akcijama bilo koje naravi je i Hvaranka iz Sonte, svestrana umjetnica, autorica najveće slike na svijetu, Kilometar Dunava, Ana Tudor. 
U Sonti sam rođena, na Hvaru sam provela najveći dio života. Oduvijek su me najviše zanimali pokladni običaji. U suštini, svi su isti, osnovna razlika je u temperamentu. Na Jadranu je taj temperament na maksimumu, ovdje je nekako ravničarski usporeno. Sretna sam što sam u duši spojila te dvije krajnosti za potpuno zadovoljstvo”, kaže Tudorova.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima