„Debo četvrtak“ obilježen u DSHV-u

Objavljeno: 06.03.2017. Pregleda: 52

debo cetvrtak u dshv u 1Članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, hrvatskih kulturnih udruga, obrazovnih ustanova u kojima se odvija nastava na hrvatskom jeziku, te predstavnici Katoličke crkve okupili su se 23. veljače u domu DSHV-a na tradicionalnu manifestaciju Debo četvrtak. Pokladni je to običaj ovdašnjih Hrvata, kada se u četvrtak prije Čiste srijede, prije korizmenog posta, jede devet puta na dan, a posljednje jelo toga dana su tradicionalni fanki.

 

Osim generalnog konzula RH u Subotici Velimira Pleše, brojnim gostima se obratio predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov:

„Stanovitu simboliku ovoga dana prepoznajemo u sadašnjem trenutku kada se obavljaju velike pripreme za predstojeće izbore za predsjednika Republike. Više je nego jasno da DSHV neće u izbore ući sa svojim kandidatom. To nikada u svojoj 27 godina dugoj povijesti DSHV nije ni učinio. No, i sada u ove izbore želimo ući sa starim nadama. One se, to moramo uporno ponavljati, okupljaju oko nekoliko riječi: dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost. Ovdje su Hrvati svoj na svome, želimo ovdje ostati, želimo ovdje graditi svoje perspektive. Hoćemo, da kao građani hrvatske nacionalnosti, živimo dostojanstveno, da ne budemo objekti nikakvih diskriminacija i da budućnost osvajamo kao ravnopravni građani države čije poreze ovdašnji Hrvati plaćaju, što je u demokratskim društvima prava mjera lojalnosti. Ne želimo biti isključeni iz procesa donošenja odluka koje su od značaja za pripadnike hrvatske zajednice, ne želimo biti negativno predstavljani u javnosti i tako gurani u segregirani prostor kao negativci. Hoćemo dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Srbiji.debo cetvrtak u dshv u 2 Hoćemo jednake mogućnosti za sudjelovanje u javnom životu, razmjernu zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama, kvalitetne uvjete života i razvijenu komunalnu infrastrukturu u naseljima u kojima žive Hrvati, dostojan život od vlastitog rada, prestanak politike isključivanja, prešućivanja i miješanja države u identitetska pitanja, stvarnu jednakost s drugim nacionalnim zajednicama u manjinskim pravima, suradnju s pripadnicima svih nacionalnih zajednica. Želimo nastaviti živjeti u Srbiji kao demokratskoj i tolerantnoj državi koja će imati pozitivne i razvojne programe s njezinim građanima hrvatske nacionalnosti. Oni koji u svojim predizbornim programima budu nudili takve sadržaje i oni čije su prakse do sada bile takve, dobit će, budite u to sigurni, i nadalje naše povjerenje. Samo aktivno zauzeti za dobro vlastite zajednice, za dobro države u kojoj živimo možemo našu budućnost i budućnost naše djece učiniti svijetlom. Tko će ako mi nećemo.“

Oko tisuću fanaka je i ove godine uz pomoć suradnica ispekla osamdesetpetogodišnja snaš Mariška Čović.

Antrfile

I u Sonti je obilježen Debo četvrtak. U maloj dvorani mjesne zajednice, u organizaciji MO DSHV Sonta obilježili su ga članovi Podružnice stranke iz Sonte, Vajske i Odžaka, uz prisustvo gostiju iz Apatina. Predsjednik podružnice Željko Pakledinac najavio je osnivanje MO i Apatinu, a domaćin skupa, dopredsjednik podružnice Andrija Ađin, ukratko je upoznao prisutne s tradicijom obilježavanja ovoga dana u Sonti. Debo četvrtak obilježile su i žene, članice etno sekcije KPZH-a Šokadija tradicionalnim mađarenjem u dvorištu Šokačkog doma, a mađarilo se i u mnogim domovima sonćanskih obitelji. (I. A.)

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima