„Debo četvrtak“ u DSHV-u u Subotici i Somboru

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 60

Debo cetvrtak 2013-1Tradicionalno obilježavanje „Debelog četvrtka“ u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, okupilo je 7. veljače 2013. godine u Subotici više stotina članova i simpatizera. Kao i svake godine, za fanke se pobrinula Mariška Čović, a njezine suradnice bile su Vera Cvijin, Milena Tojagić i Erika Florek.

Skupa su ispekle preko 1.500 fanaka, utrošivši 70 kg brašna i 30 litara mlijeka. Premda su posao započele u 11 sati prijepodne i pekle fanke do kasno navečer, na njihovim se licima nije vidio umor već zadovoljstvo što mogu pridonijeti nečemu lijepom, druženju i suradnji. Više volonterki pomagalo je da se svi ti fanci pospu šećerom, namažu marmeladom i mladim sirom, kako bi ih zatim posluživali okupljenima. Za to se vrijeme u Domu DSHV-a pod slikom Stjepana Radića, nacionalnim stijegom te stranačkim obilježjima, okupljalo članstvo. S razglasa je puštana tamburaška i popularna glazba.

Debo cetvrtak 2013-2Među viđenijim dužnosnicima bili su konzulica savjetnica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, ravnatelj Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, gradonačelnik Subotice Modest Dulić, zamjenik gradonačelnika Subotice Blaško Stantić, šef inspekcije Zoran Prćić, v. d. direktor JP „Zavod za urbanizam“ Dragan Trklja, direktorica JKP „Pogrebno“ Subotica Vesna Prćić, direktor Predškolske ustanove „Naša radost“ Jašo Šimić, direktor Galerije „dr. Vinko Perčić“ Spartak Dulić, vlč. Julije Bašić, odgovorna urednica Hrvatske riječi dr. Jasminka Dulić i drugi. Domaćin manifestacije bio je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, a s gostima su razgovarali i zamjenik predsjednika Martin Bačić, predsjednik Mladeži DSHV-a Siniša Skenderović i drugi.

Pozdravljajući okupljene, konzulica savjetnica Njikoš-Pečkaj ukazala je na značaj ove manifestacije kojom se pripremamo za Pepelnicu, podsjetila je na bunjevački narodni običaj da je potrebno jesti radi osvajanja sreće i ljubavi za dolazeće razdoblje:

„Iz godine u godinu ovaj me četvrtak veseli jer imam osjećaj da nas je svaki put sve više. Druženje je prekrasno i ono znači zajedništvo i u ovim prekrasnim trenucima i prigodu međusobno podijeliti najljepše trenutke u životima, kao i o onome što nas čeka. Ugodno je biti ovdje, a i krafne su prekrasne. Hvala vrijednim kuharicama.“ Gradonačelnik Subotice Modest Dulić toplo je pozdravljen, a skupu se obratio sljedećim riječima:

Debo cetvrtak 2013-3„Slobodno vam mogu reći cijenjeni prijatelji, jer kroz sve ove godine koliko surađujemo, mogu reći da je ovdje veliki broj ljudi s kojima sam, pored posla koji obavljam, zasnovao i prijateljstvo koje je mnogo dugovječnije i trajnije od politike. I zato mi je drago što sam večeras s vama. Vidim veliki broj poznatih lica. Na današnji dan nam tradicija nalaže da jedemo devet puta, dakle imamo mnogo posla pred nama, uživajte u tome. Okus fanaka mi je doista prepoznatljiv i sve nas podsjeća na kuhinju naših majki, evocira na djetinjstvo.“

Obraćajući se okupljenima, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić se također osvrnuo na značaj ovog pokladnog razdoblja koje se obilježava diljem svijeta, od karnevala u Rio de Janeiru do „Debelog četvrtka“ u DSHV-u:

„Stari je običaj u našem narodu da na ovaj dan treba jesti devet puta, pa ćemo biti zdravi i ugojit ćemo se u godini pred nama. Ali, moramo znati kako u ranija vremena nije bilo previše specijaliteta na astalima naših starih i jedna od najvećih slastica su bili fanki. Na ovaj je dan to postao običaj. Na našem ‘Debelom četvrtku’ nikada nije bilo manje od tisuću fanaka. Ovo je i prigoda da nam dođu svi oni koji žele s nama graditi zajedničku budućnost i pomoći zajednici.“ (Nikola Perušić)

Debo cetvrtak 2013-SODSHV u Somboru obilježio „Debeli četvrtak“
Podružnica DSHV-a u Somboru je 8. veljače 2013. godine obilježila „Debeli četvrtak“. U prostorijama Hrvatskog doma okupili su se članovi DSHV-a iz Sombora, Stanišića i drugih okolnih mjesta. Kao što i nalažu običaji, za „Debeli četvrtak“ služena je gibanica. Obraćajući se nazočnima, predsjednik Podružnice DSHV-a Mata Matarić istaknuo je kako je DSHV u Somboru ponovno na jednom ispitu, a to su izbori za vijeća mjesnih zajednica. (Z. V.)

Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima