Desetljeće Festivala koji povezuje

Objavljeno: 21.03.2017. Pregleda: 36

predstavljena monografijaMonografija Naših prvih deset festivala, tiskana u povodu desetljeća održavanja Festivala hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest, predstavljena je u Subotici u nedjelju, 12. ožujka, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Uz prisjećanja na početke i podsjećanja na ciljeve HosanaFesta, pokoju pjesmu te video zapise u pozadini, bila je ovo i omanja retrospektiva dosadašnje festivalske dekade.

O monografiji je govorila ravnateljica izdavačkog poduzeća Publikum iz Sombora Katarina Vizi. Ona je, među ostalim, rekla da je monografija HosanaFesta izdavački pothvat s vrlo smionim vizualnim pristupom. Minuciozni prikaz ključnih podataka o vremenu, mjestu, nositelju Festivala, stručnom povjerenstvu za odabir najbolje skladbe i teksta, detaljno navedenim nagrađenim i svim ostalim sudionicima, krasi ovu publikaciju kao retrospektivu dosad realiziranog projekta Festivala hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest.

Glazba kao sredstvo

Članica Organizacijskog odbora od samog početka Nevena Mlinko istaknula je da glazba na ovom festivalu nije cilj nego sredstvo. Napomenuvši da je do sada HosanaFest iznjedrio 150 pjesama, Mlinko je istaknula da je cilj Festivala kreativnost, snaga i slobodno vrijeme usmjeriti proslavi Boga.

„Glazba HosanaFesta je sredstvo za podizanje kvalitete života. Drugi temelj Festivala je zajedništvo koje se ostvarivalo u činjenici da su na festivalima nastupali mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke. Također, mnoštvo skupina i pojedinaca koji su prijavili pjesme na natječaj, očitovali su zajedništvo kroz angažman stvaranja pjesme. Iz zajedništva proizlazi i humanitarna dimenzija Festivala koji je krenuo u susret onima u potrebi, te pružao potporu bivšim ovisnicima u terapijskoj zajednici Hosana. Na koncu, HosanaFest je naša prilika da se povežemo u međusobnom zajedništvu i u zajedništvu s Bogom, te svoju kreativnost uobličimo i predstavimo Bogu i ljudima“, zaključila je Nevena Mlinko.

O radu Organizacijskog odbora govorili su članica Odbora i tajnica HosanaFesta Sanela Molnar, te fotograf i sudionik u tehničkim pripremama Vedran Jegić. On je naglasio da organizatori veliku pomoć dobivaju i od ljudi koji nisu članovi Organizacijskog odbora, od volontera, koji također žele uspjeh Festivala.

Ostvariti talente

Prisutnima se obratio i predsjednik Organizacijskog odbora i osnivač HosanaFesta velečasni dr. Marinko Stantić.

„Razmišljajući 2005. godine s prijateljima Jasnom, tada Bašić i Marjanom Vojnićem u Somboru o načinima kako mladima najbolje približiti evanđelje, sinula je ideja da je spoj glazbe i mladih najbolje rješenje“, kazao je Stantić. „Zaključak je bio zajednički: treba mladima omogućiti pjesme s melodijama koje oni vole, a da tekst bude pobožan, nadahnjujući, s drugačijim porukama nego što nude svjetovne pjesme. Stoga je HosanaFest ponuda mladima i ostalim ljubiteljima glazbe da svoje talente ugrade u ono što vole, te da imaju gdje to prezentirati. Zato sam odmah u startu pozvao ljude koji će me podržati u ideji da radimo ili kvalitetno ili nikako! Za eksperimentiranja se nema vremena, a ako ne pružimo mladima platformu gdje ostvariti svoje sposobnosti, crkve će nam se sve više pretvarati u gerontološke centre. Krivo je misliti da je HosanaFest nastao s idejom da stvara liturgijske pjesme. Naša je želja mladima i glazbenicima pružiti mogućnost da ostvare svoje talente. Želja nam je, također, da se Boga i Crkvu ne doživljava kao Klub za prohujale. Željeli bismo da HosanaFest bude priča koja se nastavlja“.

Program večeri vodio je član Organizacijskog odbora Hosana-Festa Dario Marton. Osim njega, aktualni članovi toga odbora su i Nevena Mlinko, Sanela Molnar, Kristian Molnar, Vedran Jegić, Nataša Stipančević, Tatjana Lendvai, Aleksandar Laloja, Kristina Križan, Dalibor Križan, Luka Ivanković, Nevena Gabrić, Kristina Ivković i predsjednik, vlč. Marinko Stantić.

Tiskanje monografije pomogli su Zagrebačka županija i Grad Subotica, za tehničko oblikovanje je zaslužan Srđan Varo iz Sombora, a tiskala ju je Rotografika iz Subotice.

Natječaj za ovogodišnji HosanaFest 2017. je raspisan i otvoren je do kraja ožujka. Više informacija o natječaju možete pronaći na internetskoj stranici www.hosanafest.suboticka-biskupija.info.

Antrfile

Pjesme

Tijekom večeri izvedeno je i nekoliko pjesama s Hosanafest-a. Pjesmu Komad neba i Ljubim Te do kraja beskraja izvela je Marija Kovač, pjesmu U sjeni križa Lidija Ivković, a Nebesko trnje Lidija i Slobodan Ivković. Na kraju programa Ana Ivanković Radak otpjevala je pjesmu Oče naš.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima