Djeca u Dužijanci

Objavljeno: 18.07.2017. Pregleda: 1

Djeca u Duzijanci 2017 sl.1Svatko tko je proteklog vikenda bio na manifestaciji Djeca u Dužijanci mogao je vidjeti mnoštvo djece koja su, sretna i ozarenih lica, slavili Dužijancu. Jubilarne, desete po redu, žetvene svečanosti za najmlađe ove su godine zadovoljile i najprobirljivije jer je tijekom dva dana, 1. i 2. srpnja 2017., organizirano nekoliko različitih programa.

Prvoga dana ekipa HKC-a Bunjevačko kolo priredila je prvi puta Risarske igre brez granica u kojima su svoje znanje o risu i Dužijanci, ali i spretnost odmjerile četiri osnovne škole: Matko Vuković i SvetiDjeca u Duzijanci 2017 sl.3 Sava iz Subotice, te Pionir iz Žednika i Matija Gubec iz Tavankuta. Svi su bili podjednako dobri, ali su ipak tavankućani pobijedili sa svega jednim bodom prednosti. Dovoljno da osvoje računalo za školu. Ipak, svi su skupa uživali u nastupima sedam folklornih skupina, među kojima su bili i gosti iz Hrvatske, KUD-a Preporod iz Dugog Sela. Druženje je nastavljeno koncertom Dušana Svilara i predstavljanjem malog bandaša Martina Vukova i male bandašice Martine Dulić. Iako zbog kiše, koja je tog jutra padala, igre nisu održane na trgu već u HKC-u Bunjevačko kolo, sve je bilo odlično organizirano a djeca nisu htjela doma. Još su imala i organizirane likovnu i slamarsku radionicu.

U nedjelju, 2. srpnja, svečanom misom u katedrali bazilici svete Terezije Avilske djeca su zahvalila Bogu za ovogodišnju žetvu i kruh svagdanji. Svetu misu je predvodio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik u zajedništvu s mons. Andrijom Anišićem, predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca i vlč. Lazarom Novakovićem. Kao i svake godine, poslije mise je bila procesija oko crkve a u parku ispred katedrale razvilo se veliko kolo kojim su naši mališani još jednom pokazali koliko vole tradiciju.

Bogu hvala na žitu, na brašnu, na kruhu ali i na ovoj našoj mladosti koja će htjeti i znati nastaviti Dužijancu.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima