Djelo Ante Sekulića kamen temeljac izučavanja samobitnosti bačkih Hrvata

Objavljeno: 30.11.2010. Pregleda: 45

Djelo Ante Sekulića, kao i on sam, predstavlja svojevrsnu instituciju bez koje se ne može pristupiti sagledavanju i proučavanju jezika i književnosti bačkih Hrvata, jedna je od poruka sa svečane akademije održane 17. studenoga u Zagrebu u povodu njegova 90. rođendana. Unatoč nedaćama, nije se osvrtao na pritiske te je svoje djelo nastavio iako mu je karijera profesora nakon 1972. godine bila okončana. Ante Sekulić nije ništa učinio što mu savjest nije nalagala, niti više nego što je mogao, nego je jednostavno želio ispuniti svoj život radom, te biti vjeran znanim i neznanim svojim sugrađanima. Kako je sâm govorio, salaš i kršćanstvo su dvije bitne odrednice njegova života.

Dopredsjednik Udruge za potporu bački Hrvatima u Zagrebu Naco Zelić ističe da se Ante Sekulić nije dao potisnuti uza stranu niti u najtežim vremenima.

„Nemoguće je uništiti onu snagu koja postoji i u narodu i u pojedincima koji su spremni raditi i koji ne gledaju uvijek na to što se događa oko njih, nego imaju svoj cilj. A kod njega je bio jasan cilj: Što više istaknuti činjenicu da mi postojimo, da imamo vlastite vrijednosti koje smo dali, dakako hrvatskoj, ali i općoj, svjetskoj kulturi."

Pojedini od uvaženih gostiju poput predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Milana Moguša istaknuli su značaj i trajnost djela prof. dr. sc. Ante Sekulića, navodi Naco Zelić.

„Ono što je Ante napravio ravno je djelu jedne institucije, toliki je to opseg i raznolikost tema i sadržaja koje je on obradio. Moje osobno mišljenje je, a smatram da ga dijele i drugi, da je njegovo djelo temeljni kamen bez kojeg se ne može krenuti u bilo koje područje izučavanja onoga što nas bačke Hrvate karakterizira. Njegovo je djelo više od pjesničkoga i znanstvenoga, on je više od enciklopedija bačkih Hrvata i dokaz o neuništivoj energiji ove male skupine hrvatskog naroda koja je na surovim bačkim vjetrometinama ostala čvrsto ukopana u zemlju koju je natapala znojem i krvlju."

Oko 70 godina traje djelovanje Ante Sekulića, objavio je 57 knjiga te oko 600 stručnih i znanstvenih radova čije su teme većinom u vezi s bačkim Hrvatima. Od lane je počasni građanin Subotice.

Tijekom akademije posebno je ukazano na „Bačko-baranjsko-srijemsko mjestopisno trokrižje"» koje govori o književnoj povijesti bačkih Hrvata, potom na djela „Hrvatska preporodna književnost u ugarskom Podunavlju do 1918." i „Književnost Podunavskih Hrvata u XX. stoljeću", kao i na mnoga druga.

Pozdravne riječi su u ime organizatora uputili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i predsjednik Udruge za potporu bačkim Hrvatima Stjepan Skenderović.

U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glumac Vlatko Dulić, duo tambura Pere Ištvančić i Vedran Novoselac, a prikazan je i film o Anti Sekuliću autora Rajka Ljubiča.

Tekst: Siniša Jurić
Slike: Hrvatska riječ

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima