Dom kulture u Tavankutu

Objavljeno: 26.11.2019. Pregleda: 36

dom kultureObnova Doma kulture u Tavankutu završena je 11. svibnja 2019., podatak je koji nam je dao predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Tavankut Dejan Lončarević. Pitanje koje se nameće je zašto Dom i dalje, pola godine nakon završetka radova nije otvoren. Pomislili smo da još treba nešto dovršiti, popraviti, no Lončarević na to kaže: 
„Svi ugovoreni radovi su, prema našim saznanjima, izvedeni prema projektno-tehničkoj dokumentaciji. Objekt je u funkcionalnom stanju“. 
S obzirom na to da je sve završeno i u funkcionalnom stanju, upitali smo ga kada će Dom biti otvoren za korištenje. Odgovor je glasio kako nije nadležan za davanje tih informacija te da se obratimo lokalnoj samoupravi, što smo i učinili. 

„Kada budemo imali detaljnije informacije u svezi vaših pitanja koja se odnose na otvaranje Doma kulture u Tavankutu bit ćete blagovremeno obaviješteni“, rečenica je kojom nam je odgovoreno na naših nekoliko pitanja o ovoj temi. 

Dogovor Dom gradi

Kako je moguće da završena investicija koja je Grad koštala 27 milijuna dinara, a nešto manje od toga iznosa i Pokrajinu, pola godine čeka otvaranje, a da pritom u selu postoji potreba za takvim prostorom, od predstavnika Gradske vlasti nismo uspjeli doznati! Što je razlog čekanja ne znaju ni sami Tavankućani, iako svašta nagađaju. 
„Igranka“, rekao bi član Savjeta MZ Tavankut, član Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tome Vojnić Mijatov. On kaže da odgovor na navedena pitanja nitko ne zna, te da mu se čini kako se čeka predsjednik države ne bi li ga otvorio. 
„Toliko smo truda uložili kako bi se renovirao ovaj Dom. Kada je odluka donesena, na sva zvona se pričalo kako Aleksandar Vučić obnavlja Dom kulture tamo nekim Hrvatima u Tavankutu. Sada, kada je projekt završen svi šute, nitko ništa neće ni ne zna reći zašto nije otvoren. Ne znam što se čeka, možda Vučić kad bude dolazio na otvorenje Y kraka, otvori i naš Dom“, nagađa Vojnić Mijatov. 
Kako je i sam Vojnić Mijatov naveo, Tavankućani su obnovu Doma čekali gotovo deset godina, a odluka o renoviranju rezultat je susreta srbijanskog predsjednika i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu 2018., nakon čega je uslijedio sastanak predsjednika Vučića s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim. 

Tehničke manjkavosti objekta

„Na Domu kulture se ništa ne radi od svibnja ove godine, nakon okončanja radova. Niti jedna aktivnost odnosno manifestacija nije provedena, a prostor ispred objekta se ne održava na najadekvatniji način. Planirali smo ondje održati Festival dječjeg folklora u lipnju i Tavankutski festival voća koncem rujna u slučaju kiše, međutim odgovor iz MZ Tavankut je u to vrijeme bio da objekt nije prošao tehnički prijam te nije moguće njegovo korištenje“, kaže predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović. 
Zahtjev za korištenje prostorija Doma Gubec je prije mjesec dana ponovo uputio MZ Tavankut za Godišnji koncert folklora koji planiraju održati 7. prosinca i Gupčev bal planiran 8. veljače naredne 2020. godine, no za sada odgovor nisu dobili. Osim izostanka odgovora, ono čega se u Gupcu pribojavaju je tehnička pripremljenost objekta budući da prema neslužbenim informacijama znaju za određene manjkavosti. 
„Uputio sam molbu MZ Tavankut da nam odobre upotrebu velike dvorane i pomoćnih prostorija s uporabom pripadajućeg inventara kao i osobu koja je zadužena za tehničke detalje – tko će otključati, zaključati, pospremiti, osigurati grijanje itd. Odgovor još uvijek nismo dobili, a kao neslužbenu informaciju doznali smo da još uvijek nisu uređeni odnosi između gradske uprave i MZ. Neslužbeno smo doznali i da postoje određene tehničke manjkavosti samog objekta – problem s prodorom vode u podrumske prostorije, vlaga objekta, problem oko električne instalacije... što je vjerojatno razlog problema oko tehničkog prijama. Stoga smo planirali da pripremimo „probno“ korištenje objekta za Godišnji koncert folklora, i ocjenimo je li objekt spreman za ozbiljniju i zahtjevniju manifestaciju poput Gupčevog bala koji se održava u zimskom razdoblju i okuplja oko 300 osoba i kada su potrebne ozbiljne pripreme i sigurnost u grijanje, električnu ispravnost ali i logističku angažiranost određene osobe“, kaže Suknović. 
Je li uposlena osoba za održavanje prostorija i parka ispred Doma nismo uspjeli doznati, kao ni postoje li pomenute tehničke manjkavosti samoga objekta, budući da nam nije dopušteno ući u sam objekt! 

Lijepa fasada

Ravnateljica Osnovne škole Matija Gubec Stanislava Stantić-Prćić kaže da je, otkako Dom kulture nije funkcionalan, u selu opao broj kulturnih događanja, a da se sve školske priredbe organiziraju u sportskoj dvorani koja nije odgovarajući prostor za takav sadržaj. 
„Prijem prvaša, Dan škole, popratni program međunarodnog projekta Bogatstvo različitosti i završna svečanost za učenike osmih razreda priredbe su koje svake godine škola organizira. Dok je Dom bio funkcionalan, mi smo ga često koristili, ali od prije 6-7 godina građevinski inspektor procijenio je da objekt nije siguran. Tada smo sav program koji pripremamo bili prinuđeni preseliti u našu sportsku dvoranu. Ona jest prostrana, ali nije prilagođena za takav sadržaj. Oni koji nisu u prvim redovima ne vide sudionike jer prostor nema nagib, zagušljivo je i nikada ne može dvorana za tjelesni biti svečana kao prostor Doma kulture! Rado pozivamo i dječja kazališta da održe predstave, no sve je puno teže otkako smo prinuđeni koristiti sportsku dvoranu. Opao je broj njihovog izvođenja, a kazališnih predstava za odrasle gotovo ni nema u selu“, navodi Stantić-Prćić. 
Ona izražava i razočaranje što prilikom renoviranja Doma kulture nisu izdvojena sredstva za nabavu opreme za projekciju filmova, jer, kako kaže, filmske radionice koje vodi Branko Ištvančić postoje i u školi i u Gupcu. Ističe i da škola ima dobru suradnju s Dječjim kazalištem i Art kinom Lifka, te da učenici uvijek plaćaju autobus do grada za ovakav kulturni sadržaj, jer u selu nema uvjeta za njegovo prikazivanje, a dio su nastavnog plana i programa. 
Vijećnica Hrvatskog nacionalnog vijeća i mještanka Tavankuta Mira Tumbas kaže kako je krajnje vrijeme i neophodno bilo da se za selo s ovakvom kulturnom ponudom renovira bar jedan od tri doma kulture koji su postojali u Tavankutu. 
Da Tavankućani vape za otvorenjem Doma potvrđuje i sutrašnje (9. studenog) obilježavanje 85 godina rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tavankut. Obljetnica će se obilježiti cjelodnevnim programom, a središnji dio bit će upriličen u restoranu Bunjevka, jer, kako kaže zapovjednik Društva Pere Stantić, „Dom još uvijek nije otvoren“.
Koliko institucije i udruge, nezadovoljni neotvaranjem Doma su i sami mještani sela. 
„Imamo Dom, a nemamo Dom. U stvari ga imamo za gledanje, a ne za korištenje. On nam sada služi samo za ukras i da možemo komentirati kako je lijepa fasada“, kaže Branka Vujić. 
Sjeća se ona kako su prije u Domu organizirani koncerti, predstave i drugi kulturni događaji kojih sada ili nema, ili su smanjeni zbog nedostatka prostora u kojemu se mogu održavati. 
Kada će Dom kulture biti za mještane nešto više od „objekta s lijepom fasadom“ nismo uspjeli doznati. Ono što bi bio logičan slijed događanja je da će na svečanosti prisustvovati visoki dužnosnici, jer su oni bili potrebni i da se odluči uopće renovirati Dom kulture – nešto što je gotovo u svakom selu Vojvodine funkcionalno i na usluzi mještanima. Ipak, renoviranje istoga objekta u većinski hrvatskom mjestu privuklo je veliku pažnju medija i javnosti. Kakva li će tek pompa biti kad ovo mjesto dobije vodovod ili kanalizaciju!

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima