Dramski memorijal „Antun Aladžić“ u Lemešu

Objavljeno: 23.10.2016. Pregleda: 43

dramski memorijalGostovanjem Draft teatra iz Tuzle, 15. listopada je otvoren Dramski memorijal Antun Aladžić u Lemešu, koji okuplja amaterske kazališne skupine. Tuzlani su se publici predstavili komedijom Đe sam ja tu u režiji Dragana Tešića i Envera Hasića. Predstava je rađena po renesansnoj Rucanteovoj Mušici a preuredio ju je Dragan Tešić. Predstava Draft teatra je nastala u namjeri da se prikažu određeni problemi u BiH ali i na Balkanu uopće– od lažnih političara do izmišljenih, a toliko glorificiranih heroja. Uz Tešića, u predstavi glume Almedina Salčinović, Jasmin Salkić i Aldin Joldić.

Kako je na otvorenju Memorijala naglasio Marko Vilić, predsjednik HBKUD-a Lemeš, koje manifestaciju organizira, dvije skupine poznaju se od ranije s festivala u Belom Manastiru. O gostovanju Tuzlana u Lemešu već dugo se dogovara pa su se tek ove godine okolnosti posložile i ostvarena je prva suradnja.

Draft teatar osnovan je početkom 1991. i činili su ga tada najbolji glumci amateri grada Tuzle. Kao povod za osnivanje je bila jedna od najboljih predstava amatera u to vrijeme u BiH, Love story koja je čak i snimljena za nezavisnu produkciju Faruka Sokolovića iz Sarajeva. U njihovim projektima često igraju i glumci profesionalci, dok je i dalje glavna pokretačka snaga u volji i želji da se nešto radi čisto iz ljubavi. Draft je do sada odškolovao devet glumaca, a uglavnom njeguju publici preko potrebiti komični izričaj.

Šesti po redu Dramski memorijal Antun Aladžić nastavlja se 25. listopada kada u Lemešu gostuje predstava Velika tvornica riječi u izvedbi dječjeg dramskog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Zatvaranje je planirano za 30. listopada, predstavom gostujuće skupine iz Krasice (Republika Hrvatska). Kao i protekle godine, trodnevni memorijal se održava različito od izvornog koncepta (tri dana u nizu) što se pokazuje kao dobro alternativno rješenje.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Zelić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima