Dramski memorijal Antuna Aladžića u Lemešu

Objavljeno: 05.11.2015. Pregleda: 40

Memorijal A.Aladzic2015 1Predstavom Ča Grgina huncutarija HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice koja je prikazana u 28. listopada 2015. godine, u Lemešu je nastavljen peti po redu Dramski memorijal amaterskih skupina Antun Aladžić u organizaciji HBKUD-a Lemeš. Komediju „u dvi pole i četiri slike“ režirao je Marjan Kiš po motivima teksta Đure Franciškovića. Iako je svoju prvu premijeru imala 1980. ovo je prvi puta da se prikazuje u Lemešu, gdje komedije inače veoma dobro prolaze, napose ako su na bunjevačkoj ikavici i s elementima tradicijske baštine bunjevačkih Hrvata prisutnim u scenografiji, glazbi i plesu.

Podsjetimo, memorijal je ove godine pretrpio organizacijske izmjene uslijed problema na graničnim prijelazima između Srbije i Hrvatske, pa se umjesto trodnevne, manifestacija „razvukla“ na više datuma u mjesecu. Memorijal je otvoren 2. listopada, predstavom za djecu Kod liječnika u izvedbi dječje dramske skupine HKC-a Bunjevačko kolo. Predstava je rađena po tekstu Đule Milodanović, a režirala ju je Nevena Mlinko.

U okviru Dječjeg tjedna, 8. listopada gostovala je monodrama za djecu i mlade Priča o Tataliji koju je izveo Nemanja Bakić, glumac somborskog Narodnog kazališta. Autorica monodrame je Vesna Aleksić, a režiju potpisuje Olgica Nestorović. Predstava prati ljubomoru dječaka komu se treba roditi sestra. Nezadovoljan novonastalom situacijom u obitelji, kako bi povratio ljubav i pažnju koju je do tada imao samo za sebe, smišlja planove. Uostalom, mama je samo jedna i ne može ju dijeliti s tamo nekom Tatalijom. Kako je ne voli, sestru ne želi čak zvati pravim imenom, Natalija, već joj je nadjenuo novo ime, Tatalija. Dječak se toliko naljutio da je odlučio govoriti samo japanski. Predstava je ranije gostovala u Novom Sadu, Nišu i Loveču (Bugarska). Osvojila je nagradu za najbolju predstavu na Festivalu monodrame na 55. Dječjim zmajevim igrama u Novom Sadu.

Memorijal A.Aladzic2015 2Nastupom KUD-a Primorka iz Krasice kod Rijeke, čiji su članovi izveli Romancu o tri ljubavi, 30. listopada 2015. godine, zatvoren je Memorijal Antuna Aladžića. Bila je ovo druga prigoda zaredom da KUD Primorka nastupa na memorijalu u Lemešu. Romanca o tri ljubavi važi za jedan od najpoetičnijih tekstova Antuna Šoljana, a povod je još jednoj avanturi i iskoraku u stvaralaštvu krasičarskih dramskih amatera. Tragikomična dramska igra u stihovima postavlja vječna pitanja o ljubavi i njezinoj stvaralačkoj, ali i razornoj snazi. Autor radnju smješta u srednji vijek. Nakon što je gospodar dvorca otišao u križarski rat i napustio dom, kapelana je zadužio da mu čuva suprugu i posjede, međutim u dvorac dolazi skitnica vitez, nalazi dvije žene, Gospu i Službenicu i tada nastaje ljubavni zaplet koji tragično završava. Režiju potpisuje Denis Brižić, a u predstavi igraju: Gordana Kovačević, Karmen Mlacović, Josip Brusić i Branislav Starčević.

Organizatori i sudionici memorijala položili su cvijeće na grob lemeškog amaterskog glumca i kazališnog redatelja Antuna Aladžića, u čiju se čast ova manifestacija i održava. Također, dogovarani su i daljnji vidovi suradnje između domaćeg HBKUD-a Lemeš i udruga koje su gostovale na memorijalu.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Zelić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima