Druga obljetnica rada Hrvatske čitaonice „Fischer“ u Surčinu

Objavljeno: 31.10.2018. Pregleda: 32

Druga obljetnica citaonice FischerPrigodnim kulturno umjetničkim programom u okviru kojeg su se predstavile muzička, literarna i kreativna sekcija koje djeluju u okviru Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, u subotu 25. kolovoza svečano je obilježena druga obljetnica rada ove hrvatske udruge. Ono što je obilježilo protekle dvije godine rada, a što se moglo uočiti i na samoj proslavi, svakako je entuzijazam članova ove najmlađe hrvatske udruge u Srijemu, koji svojim vrijednim radom potvrđuju svoju spremnost i volju da očuvaju svoj nacionalni identitet i kulturu.

Brojni planovi

Nizu brojnih uspjeha i predstavljanju na raznim manifestacijama, svakako da je pridonio veliki entuzijazam i volja članova ove udruge, što nam je potvrdila i njihova predsjednica.
„Entuzijazam kod naših članova ne da nije splasnuo, nego svakodnevno raste. Naši članovi i voditelji sekcija imaju dosta planova i dosta toga su uradili u ove dvije godine što su i pokazali na brojnim manifestacijama. Oni razvijaju svoje kreativno izražavanje, svatko u svom domenu. Kreativna sekcija teži da što više bude bliža umjetničkom radu, a literarna sekcija njeguje pisanu riječ organizirajući vrlo često literarne večeri. U planu naše muzičke sekcije je da razviju svoj orkestar, dopunjujući je novim glazbalima. Za te namjene smo već dobili određena sredstva od Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Kako bi nagradili uspješan rad literarne sekcije, u planu nam je da uskoro objavimo knjigu njihovih radova u kojoj će se naći pjesme i aforizmi našeg člana Stjepana Volarića. Za te namjene dobili smo dio sredstava od Hrvatskog nacionalnog vijeća“, kaže predsjednica udruge Katica Naglić.
Članovi Hrvatske čitaonice Fischer danas su bogatiji i za narodne nošnje, koje do sada nisu imali.
„Zahvaljujući sredstvima koja su nam također odobrena od Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske i od Općine Surčin, izradili smo nošnje koje su urađene na osnovu starih fotografija naših baka i prabaka. To je više građanska nošnja koju su naši stari nekada nosili, a na koje smo mi Surčinci, veoma ponosni“, ističe Naglić, dodajući da im je takođe jedan od planova putovanje u Liku kako bi članovima udruge omogućili da posjete mjesta gdje su nekada živjeli njihovi preci.

Piscima u čast

U okviru kulturnog programa svojim pjesmama, predstavili su se i članovi literarne sekcije, koja je nedavno proslavila svoju prvu obljetnicu.
„U okviru proslave pokazali smo šta smo uradili tijekom godinu dana rada. Broj članova ostao je isti ali mi stalno pozivamo nove članove da dođu i da nam se priključe. U proteklom periodu organizirali smo posebne literarne večeri posvećene određenim piscima Srijemcima Hrvatima, koji su ostavili traga na ovim prostorima. Počeli smo od Ilije Okrugića Srijemca, a organizirali smo i naše književne večeri u okviru kojih smo predstavljali naše pjesme. U planu nam je da na jesen organiziramo večer posvećenu Antunu Gustavu Matošu i Stanislavu Prepreku, ali su nam u planu i druge tematske književne večeri kako bi privukli čitateljsku publiku i u što većoj mjeri ih uključili u rad naše čitaonice“, istaknula je voditeljica Literarne sekcije Irena Obradović.

Očuvanje starina

Svoju kreativnost i maštovitost, članovi udruge izražavaju kroz rad Kreativne sekcije, čiji su radovi bili predstavljeni i ovog puta.
„Na više izložaba koje organiziramo tijekom godine kako u Surčinu tako i u Zemunu, predstavljamo naše radove koji su djela naših članica. Osim toga, organizirali smo i više edukativnih radionica, a u planu nam je da otputujemo u Tavankut kako bi se upoznale s radom članica udruge iz tog mjesta i da eventualno naučimo nešto novo. Također, u planu nam je da do kraja godine organiziramo izložbu starina, radova naših baka s obzirom da imamo sačuvano dosta toga. Ono što je važno to je da naše članice imaju volju i želju da uvijek uče nešto novo i trudit ćemo to im omogućiti“, kaže voditeljica Kreativne sekcije Veronika Živanović.

Podrška župnika

Veliku podršku radu udruge pruža surčinski župnik vlč. Marko Kljajić, koji je ujedno i autor više knjiga.
„Ljudima su potrebna druženja i ja sam tu uvijek da ih podržim. Uskoro ćemo organizirati promociju proširenog izdanja knjige Surčin kroz povijest za koju smo dobili sredstva od Središnjeg državnog ureda. S obzirom da je knjiga nagrađena od strane Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, riješio sam da je malo dopunim s reakcijama u tisku na objavljenu knjigu. Također, privodim kraju knjigu Sveti Juraj u Petrovaradinu s proširenim izdanjem. Na poziv našeg veleposlanika, promocija knjige će biti u njegovoj rezidenciji što će nam biti velika čast“, kaže župnik Kljajić.
Svečanosti je nazočila i zamjenica veleposlanika Hrvatske u Srbiji, Maja Bogdan, koja je tom prilikom istaknula da je rad hrvatskih udruga u Srijemu iznimno važan, kao i župni uredi koji također pridonose okupljanju hrvatske manjine.
„Htjela bih zahvaliti svima koji su uključeni u rad ove udruge i čestitati im na svim dosadašnjim uspjesima. Republika Hrvatska će uvijek pomagati ovakve inicijative koje okupljaju hrvatsku manjinu u Srbiji. Kroz sredstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dalje ćemo pomagati njihov rad“, kazala je Maja Bogdan.
Dio programa uveličali su članovi muzičke sekcije Momci s Orešca, pjesmama nedavnog preminulog Olivera Dragojevića, zajedno sa predsjednicom HKC Beograd Ljiljanom Crnić koja je predstavila nekoliko pjesama na dalmatinskom narječju. Pored župljana i gostiju iz okolnih mjesta, svečanosti je nazočio i predsjednik Općine Surčin Stevan Šuša koji im, kako kažu članovi ove udruge, često izlazi u susret i pruža podršku u njihovom radu.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima