Drugi simpozij folklorne i etno baštine u Dubrovniku

Objavljeno: 29.12.2012. Pregleda: 42

Simpozij Dubrovnik2012-2Folklorni ansambl „Linđo“ iz Dubrovnika je povodom blagdana Sv. Lucije od 11. do 13. prosinca 2012. godine organizirao 2. međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij „Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti“. Otvorenje simpozija održano je u utvrdi Revelin, a tijekom programa otvorenja, na kojem je nastupio folklorni ansambl „Linđo“, prisutne su pozdravili organizatori i pokrovitelji.

Na simpoziju je sudjelovalo više od stotinu izlagača: znanstvenici, folkloristi, etnolozi, muzikolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, književni teoretičari, istraživači i promicatelji folklora, turistički djelatnici, umjetnici i predstavnici folklornih ansambala i KUD-ova, publicisti. Kao predstavnici hrvatske nacionalne zajednice iz Republike Srbije na simpoziju su sudjelovali Ladislav Suknović i Ivica Dulić iz Tavankuta te Edi Tajm iz Srijemske Mitrovice.

Na predavanjima i radionicama raspravljalo se na temu revalorizacije folklorne i etnografske baštine s posebnim naglaskom na dubrovački, hrvatski, europski i folklor s drugih kontinenata, a koji se povezuje s hrvatskim. Znanstveni program sastojao se od plenarnih izlaganja, znanstvenih izlaganja i stručnih priopćenja, a održavao se u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku.

Voditeljica Znanstvenoga projekta FEB i autorica Znanstvenoga simpozija drugoga FEB-a dr. Mira Muhoberac, teatrologinja, dramaturginja i sveučilišna profesorica, o ovome projektu je rekla: „Značaj uključenja hrvatske zajednice iz dijaspore se posebno iskazuje na ovogodišnjem, drugom FEB-u, na kojem su predstavnici Hrvata iz dijaspore dali veliki doprinos i pokazali kako se malim financijskim sredstvima može napraviti čudo uz pomoć pozitivne energije. Bitno je istaknuti kako je ovogodišnji skup opsežniji od prvoga, naime, sudjelovalo je 149 sudionika iz deset zemalja koji su pokrili razna područja kulturne baštine“.

Ravnateljica Folklornog ansambla „Linđo“ Dubravka Sarić nam je rekla kako je jedna od važnih zadaća ansambla suradnja s Hrvatima izvan domovine: „Ovo je prilika na ovome mjestu razmijeniti kontakte, iskustva, s ciljem da nadalje zajedno dajemo doprinos hrvatskoj i etnografskoj baštini“.

Simpozij Dubrovnik2012Među brojnim izlagačima koji su se predstavili bili su i Hrvati iz Vojvodine. Ladislav Suknović iz Tavankuta, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“, govorio je na temu „Seoski turizam u službi razvoja kulturne baštine“, a Edi Tajm, diplomirani teoretičar umjetnosti i etnomuzikolog iz Srijemske Mitrovice na temu „Muzički identitet Hrvata u Srijemskoj Mitrovici“.

A baština vojvođanskih Hrvata bila je predmet i drugih izlaganja. Tako je profesorica Lucija Franić Novak predstavila radionice Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, a koje za temu imaju izradu različitih dekorativnih predmeta od slame. Etnolog Krunoslav Šokac govorio je na temu pasionske baštine Šokaca u Slavoniji, Baranji, Srijemu i Bačkoj, a profesorice Milana Černelić i Jadranka Grbić Jakopović održale su predavanje o običaju bačkih Hrvata, Bunjevaca, pod nazivom „Sto godina Dužijance – proslava završetka žetve kao kulturna praksa i iskazivanje identiteta“. Milana Černelić, profesorica na Filozofskom fakultetu na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju u Zagrebu, napomenula je kako je svoje izlaganje, koje se odnosilo na 100 godina Dužijance, izabrala zbog toga što ljudi u Hrvatskoj općenito malo znaju o Hrvatima u Bačkoj, a još manje o Dužijanci koja je bitna za korpus njihovog kulturnog nasljeđa.

Pokrovitelji simpozija bili su Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje iz Zagreba, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Zračna luka Dubrovnik, OTP banka Hrvatska d. d., Zadar i Elite travel.

Tekst i fotografije: I. D.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima