Dužijanca 2014.: Književna večer o Albi Vidakoviću

Objavljeno: 19.08.2014. Pregleda: 41

Duzijanca2014 Knjizevna vecer-0-mU nazočnosti brojne publike, 7. kolovoza 2014. godine, u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ u Subotici, u okviru proslave Dužijance, održana je tradicionalna Književna večer Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivana Antunović“. Ovogodišnja književna večer bila je posvećena velikanu hrvatskog naroda – bunjevačkog roda, glasovitom muzikologu, skladatelju i glazbenom pedagogu Mo. Albi Vidakoviću, o stotoj obljetnici njegova rođenja i pedesetoj obljetnici smrti.

Duzijanca2014 Knjizevna vecer-3-mVečer je započela skladbom Albe Vidakovića „Gospa radosna“ koju su izveli članovi katedralnog zbora „Albe Vidaković“ i zbora „Collegium musicum catholicum“. Slijedio je pozdrav tajnika Društva „Ivan Antunović“ dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka. On je u svom pozdravu među ostalim istaknuo:

Duzijanca2014 Knjizevna vecer-4-m „Dobro došli svi vi u kojima i od kojih živi Dužijanca, dobro došli na ovu Književnu večer, kojom ulazimo u središnji dio proslave ovogodišnje zahvale Bogu za ovogodišnju žetvu i novi kruh, što nije samo običaj ili tradicija, nego daleko više, sastavni je i urođeni dio identiteta bunjevačkih Hrvata, koji to bogatstvo rado dijele i pokazuju svim građanima Subotice, Sombora i okolnih krajeva… Večerašnju Književnu večer posvećujemo jednom drugačijem izričaju umjetničkog blaga, glazbi. Zapravo, spoj glazbe i književnosti, napose poezije, čini zajednički pokušaj da se izrazi skrivena nutrina čovjeka, koja redovitim, svakodnevnim osjetilima i načinima komunikacije ostaje nedohvatljiva. Kolikogod takav zajednički pokušaj bio snažan, on uvijek ostaje nedorečen za čovjeka skladatelja. Takvi trenutci umjetničkog izričaja samo su sjena one stvarnosti koju on na momente dohvati, a koji ipak ostaju nedohvatljivi. Unatoč, naizgled, neuspjelom pokušaju, unutar čovjekova bića rađa se sigurnost, da druga strana granice krije nešto daleko jače i veće, no što se može zamisliti. Vjernik to naziva Vječnošću, a svaki čovjek govori o Nadnaravnom. Uvjeren sam da je takve trenutke živio i Albe Vidaković, koji se rodio u Subotici prije točno 100. godina, a čini nam se da je prerano prešao tu granicu Vječnog i Nadnaravnog, nedohvatljivog i nedorečenog prije 5. desetljeća, dakle, sa samo 50 godina života.“

Duzijanca2014 Knjizevna vecer-5-mO životnom putu Albe Vidakovića govorio je mons. Stjepan Beretić, predsjednik Društva a prof. Jasna Ivančić iz Zagreba, nećakinja pokojnog Albe Vidakovića, govorila je svoja sjećanja i sjećanja Albine obitelji o njegovu djetinjstvu i njegovim svećeničkim susretima s njima.

Književna večer je završila skladbom „Bačka“ koju su izveli združeni zborovi „Albe Vidaković“ i „Collegium musicum catholicum“. Voditeljica večeri bila je Marina Gabrić.

Duzijanca2014 Knjizevna vecer-1-m

Otvorena Suvenirnica u HKC „Bunjevačko kolo“
Suvenirnica HKC-2-mPoslije književne večeri posvećene Albi Vidakoviću, u okviru proslave Dužijance, 7. kolovoza 2014. godine svečano je otvorena i blagoslovljena Suvenirnica u sklopu prostorija HKC „Bunjevačko kolo“.
Suvenirnicu bunjevačkih „proizvoda“ osmislio je i uredio Dejan Kovač, član i tajnik „Bunjevačkog kola“, blagoslovio ju je mons. Anišić, a o izloženim eksponatima govorila je etnologinja Senka Davčik.
Suvenirnica HKC-5-mU Suvenirnici će svoje uratke prikazivati i prodavati članovi likovnog odjela, likovne školice, slamarske radionice i odjela starih zanata.
Suvenirnica je otvorena radnim danima od 8 do 14 sati, a Dejan je spreman zainteresiranim skupinama (tri do pet osoba) otvoriti i u drugo vrijeme po dogovoru na tel. 064/0543-720.

Tekst i fotografije: Andrija Anišić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima