Dužijanca: Aranžiranje izloga – izazov za suvremenost

Objavljeno: 05.08.2016. Pregleda: 49

Duzijanca2016 Izlog FaraTko god i malo obraća pozornost na izgled subotičkih izloga može zapaziti da je dosta njih dekorirano u skladu sa sezonom ili aktualnim događanjima u gradu. Ipak, lice grada u izlozima dobiva posebno ruho tjedan prije Dužijance. U to se vrijeme svake, pa tako i ove 2016. godine, desetak izloga aranžira u duhu proslave završetka žetvenih svečanosti. Za takvo uređenje svoje izloge su ove godine ustupili prodavaonica obuće Planeta u Strossmayerovoj, prodavaonica tekstila, te izlozi butika Fara, Veruška, Lisca u Rudić ulici, butik Mondo na uglu Rudić i ulice Matka Vukovića, Perspective na Korzu, prodavaonica namještaja Simpo, McDonalds i Javno poduzeće Pogrebno.

Duzijanca2016 Izlog Mondo„Uvijek imamo stalne aranžere, neki odustaju, ali imamo i novih. Sada se pojavljuje veći broj mladih aranžera koji se u tome žele oprobati“, kaže članica organizacijskog odbora zadužena za aranžiranje izloga Jelena Piuković. „Neki vlasnici izloga se već tradicionalno sami javljaju jer im je čast ustupiti svoj prostor, a neke kontaktiramo i pitamo žele li da se njihov izlog ukrasi u duhu Dužijance. Svi aranžeri se moraju pridržavati zadane teme u duhu Dužijance s jasnom porukom. Mlađe generacije imaju suvremeniji pristup u aranžiranju i rekvizitima koje prikazuju i to treba podržavati, a usmjeravati da ne odstupe od zadane teme Dužijanca i da budu u etnološkim okvirima što je jako bitno. Nova je možda samo koncepcija, način osmišljavanja. U novije vrijeme izlozi znaju biti obogaćeni slikama na temu Dužijance i slikama od slame. Ove će godine biti dvije lutke, izložene u Simpu za koje je aranžerka sama šlingovala moderno dizajnirane haljine. Također, ima prodavaonica koje same ukrase svoje izloge, ali se ne žele natjecati“, dodaje Jelena Piuković.

„Zašto bi se vrjednovalo samo starinsko viđenje? Mene je Jelena Piuković pozvala da aranžiram, ali da nije, nisam bila sigurna pripadam li tamo, smijem li se prijaviti ili ne, tko tamo ide, je li samo stariji, samo oni koji imaju svoje rekvizite? Mislila sam da postoji neki krug ljudi koji to inače radi, nisam znala kako sve to funkcionira“, kaže Tanja Dulić. 

Duzijanca2016 Izlog McDonaldsIzlozi moraju biti ukrašeni u duhu Dužijance, a postoji i pravilnik o tome koji je sastavio Alojzije Stantić. Prema tom pravilniku moraju biti zastupljeni likovni, etnološki i umjetnički element, koje žiri ocjenjuje ocjenama od 1 do 5 zbirno. Nagrađuju se tri izloga, a nagrade se uručuju na Tamburaškoj večeri uoči središnje proslave Dužijance.

Jedna od onih koji ove godine prvi puta aranžiraju izlog je studentica matematike u Novom Sadu Snežana Nović koja je uredila izlog butika Fara. Kao bivša bandašica, poticaj za sudjelovanje u aranžiranju dobila je na sastanku dosadašnjih bandaša i bandašica na kojemu su pozvani sudjelovati i uključiti se u aktivnosti Dužijance. „Kazali su mi da to triba bit onako kako je kadgod bilo. Ja baš ne znam kako je to kadgod bilo, pa sam smislila da moja tema bude Od žetve do kruva. Krenila sam od tog da vidim šta ja u stvari možem, jel ne možem napravit štogod s rekvizitima koje nemam. Zato sam prvo pogledala šta imam i kako bi to mogla uklopit u svoju ideju“, kaže Snežana Nović i dodaje: „Baš volim pogledat uređene izloge u povodu Dužijance i obađem svaki za koji znam da je uređen. Mislim da su tako uređeni izlozi interesantni i za mlade“.

Duzijanca2016 Izlog SimpoTanja Dulić je prošle godine samo revijalno sudjelovala u aranžiranju izloga, a ove godine je uredila izlog butika Mondo. Njena podtema su Vodonoše, a poseban naglasak je na djeci vodonošama. „Za mene uređivanje izloga ima veliki značaj i to treba održati“, kaže Tanja Dulić. „Nije toliko značajno da to bude natjecanje s obzirom na to da je tako malo aranžera. Možda bi se svi sudionici na neki način trebali nagraditi, makar simbolički, jer kad bih ja bila u žiriju, ne znam koji bih izabrala. Svi izlozi su slični, ali ipak i različiti, i svaki je na svoj način jako dobar.

Povjerenstvo od tri člana će proglasiti najbolje aranžiran izlog u duhu Dužijance na Tamburaškoj večeri u petak, 12. kolovoza 2016. godine, kada se predstavljaju bandaš i bandašica, te izabiru njihovi pratitelji. Najuspješnijima slijede nagrade, novčani iznos, slike koje daruje Likovni odjel HKC-a Bunjevačko kolo i knjige NIU Hrvatska riječ.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima