Dužijanca i u Mostaru 2023. godine

Objavljeno: 24.02.2023. Pregleda: 416

Vodstvo UBH-a Dužijanca boravilo je 9. veljače 2023. u Mostaru, a 10. veljače u Senju radi dogovora oko organiziranja Dužijance u Mostaru koja se planira za 22. i 23. srpnja ove godine. Delegaciju su činili direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković, predsjednik mons. Andrija Anišić, dopredsjednica Ljiljana Dulić i član OO Dužijance Miroslav Kujundžić.

Ovom prigodom izaslanstvo UBH-a Dužijanca susrelo se s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i njegovim suradnicima. Načelni dogovor oko organiziranje Dužijance u Mostaru postignut je još prošle godine kada su mons. Andrija Anišić i Marinko Piuković posjetili biskupa mons. Petra Palića u Mostaru kojem su izrazili želju da se održi manifestacija Dužijanca u Mostaru, slična onima koje su održane u Zagrebu, u Baji te u Novom Sadu. Kako stoji u priopćenju, na susretu s gradonačelnikom Kordićem razgovaralo se o onome što je do sada učinjeno u pripremi za tu manifestaciju. Dužijanca u Mostaru je planirana kao vrhunac predstavljanja Dužijance izvan matične države.

Za subotu, 22. srpnja, planirana je tribina o životu i radu Hrvata Bunjevaca u Srbiji, Mađarskoj te u senjskomu i ličkome kraju u Hrvatskoj, uz prigodnu izložbu i predstavljanje knjiga koje govore o povijesti bunjevačkih Hrvata. U večernjim satima istoga dana na Gradskome trgu u Mostaru planiran je nastup folklornih i tamburaških ansambala te pjevačkih skupina iz Mađarske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Središnji dio manifestacije planiran je za nedjelju, 23. srpnja, kada će biskup mons. Petar Palić predvoditi svetu misu zahvalnicu Dužijance u Mostaru, a poslije svete mise u katedrali Marije Majke Crkve bit će svečani mimohod ulicama Mostara do mjesta na kojem će bandaš i bandašica predati kruh gradonačelniku. Sve će to biti uz prigodni kulturni program i svečane govore. Gradonačelnik Kordić obećao je svestranu organizacijsku i financijsku potporu najavljenom događaju.

Istoga dana vodstvo Dužijance susrelo se u biskupskom domu s generalnim vikarom Mostarske biskupije mons. Nikolom Menalom, koji je prenio pozdrave i podršku biskupa Palića i istaknuo kako će cjelokupni program biti moguće ostvariti. Tribina i izložba slika bit će u Galeriji koja se nalazi u sastavu biskupskog doma, čije se otvorenje planira idućega mjeseca, a sveta misa u katedrali na kojoj će sudjelovati mladi u narodnim nošnjama na čelu s bandašom i bandašicom, uz pjevanje subotičkog Katedralnog zbora Albe Vidaković. Dogovoreno je da se gradu Mostaru i Biskupiji u što skorije vrijeme dostavi i detaljan program manifestacije.

Sljedećeg dana vodstvo UBH-a Dužijanca susrelo se s gradonačelnikom Senja Juricom Tomljanovićem, ravnateljicom Gradskog muzeja Senj Blaženkom Ljubović, te sa savjetnikom za kulturu i društvene djelatnosti grada Senja Mislavom Bilovićem i Ines Žarković. I u uredu gradonačelnika grada Senja bilo je riječi o održavanju Dužijance u Mostaru, te je naglašeno kako je ova manifestacija zamišljena kao manifestacija svih Bunjevaca koji priznaju svoje hrvatsko porijeklo. Gradonačelnik Senja i njegovi suradnici obećali su učiniti sve što je u njihovoj moći da i Bunjevci iz Senja i ličkoga kraja sudjeluju na manifestaciji u Mostaru. Osim susreta sa spomenutim osobama, vodstvo Dužijance se susrelo i s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Mostaru Markom Babićem, koji je također bio u delegaciji UBH-a Dužijanca kod gradonačelnika Mostara i pružio značajnu podršku kako bi do tog susreta došlo.

Ovom prigodom članovi UBH-a Dužijanca posjetili su, u pratnji gradonačelnikovih suradnika, i staru blagajsku crkvu na kojoj se nalazi spomen-ploča koja je ondje postavljena prije 90 godina u znak prvoga pohoda Bunjevaca staromu kraju. Ploču je postavilo nekoliko tadašnjih udruga iz Subotice i Sombora, a u razgovoru sa župnikom don. Slavenom Ćorićem delegacija je izložila plan za obnovu ploče prigodom manifestacije Dužijanca u Mostaru. Župnik je obećao pomoći pribaviti potrebnu suglasnost crkvenih i svjetovnih vlasti.

Vodstvo UBH-a Dužijanca ocijenilo je ovaj pohod Mostaru i Senju i uspostavljenu suradnju vrlo uspješnom. „Naišli smo na srdačnost kod svih koje smo sreli tih dana kao i spremnost da nam pomognu ostvariti našu veliku želju – proslaviti ove godine Dužijancu u Mostaru, u našemu starome kraju. Ovu radosnu vijest donosimo svim prijateljima Dužijance uz šum rijeke Bune i fijuk vjetra senjske bure”, stoji u priopćenju.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima