Dužijanca u Đurđinu 2021.

Objavljeno: 25.08.2021. Pregleda: 74

duzijanca đurđinPosljednja dužijanca prije središnje proslave u Subotici održana je u Đurđinu u nedjelju, 1. kolovoza 2021. godine. U crkvi svetog Josipa Radnika misu zahvalnicu predvodio je gost svećenik Šibenske biskupije, župnik u okolici Primoštena Grgur Alviž, u zajedništvu s mons. dr. Andrijom Anišićem, vlč. Franjom Ivankovićem, župnikom u Žedniku i novim đurđinskim župnikom vlč. Danielom Katačićem.

Nositelji ovogodišnjeg slavlja Dužijance bili su bandaš i bandašica Marjan Tumbas i Ana Dulić, a mali bandaš i bandašica su bili Martin Dulić i Matea Bako.
Na početku zahvalnog slavlja župnik Daniel Katačić je rekao da su se nekad bandaši i bandašice birali od najboljih risara, a sada se biraju oni koji trebaju biti uzorni vjernici. Obraćajući se bandašu i bandašici, poručio im je neka nastoje čast koju su na Dužijanci imali do kraja života sačuvati i biti uzorni vjernici. 
U svojoj propovijedi vlč. Grgur Alviž je rekao da je Bog čovjeka stvorio iz ljubavi i dao da se kroz svakodnevni rad ostvaruje i osigurava sebi i svojima dostojanstven ljudski život. Tu čovjek često vidi svoje granice, svoju nemoć u nekim situacijama kao što su prirodne nepogode, suše ili poplave. Ipak, takve situacije su dobre jer nas opominju da se vratimo Bogu, da priznamo koliko nam je Božja pomoć potrebna da bi djelo naših ruku uspjelo. Možemo dati sve od sebe, truditi se i željeti da nešto uspije, ali ako nema Božjeg blagoslova ne može ništa uspjeti. 
„Ovaj zahvalni dan kojega danas slavimo svjedoči da ste svi zajedno jako dobro shvatili ovo o čemu govorim. Ovaj dan svjedoči da ste u kruhu kojega daju plodovi vaših njiva prepoznali Božji prst, Božju pomoć, ali i Božju ljubav koja daje da plodovi uspijevaju. Zato me posebno raduje što prvi puta u svom životu mogu biti na ovakvoj zahvali Bogu, na Dužijanci", rekao je propovjednik. 
„Bog nam u svojoj ljubavi daje hranu za naše tijelo, na tome mu danas zahvaljujemo, no ne smijemo zaboraviti da u nama ima i nešto nepropadjivo, vječno: ne smijemo zaboraviti na našu dušu. Bog nam također daje hranu i za našu dušu, daje nam kruh koji siti duhovnu glad, kruh koji jača naše duhovno biće, kruh koji nas čini duhovno živima. Taj kruh je Isus Krist, naš spasitelj, njega susrećemo na svakoj svetoj misi. Taj nedjeljni sastanak mjesto je i vrijeme kada blagujemo ovaj kruh koji našu dušu oživljava i bodri. Nemojmo napustiti Boga i svetu vjeru nego živimo ono što su nam naši preci ostavili i sačuvali. Čovjek se ostvaruje kroz rad, jer tako skrbi za sebe i svoju obitelj. Radom čovjek stječe ono što mu je potrebno i on je sastavni dio našeg života. Zato je jako važno da svoj rad prožmemo Bogom, živom vjerom i pouzdanjem prema onome u čijoj je ruci sve, prema onome koji daruje smrt i život, prema Bogu koji je svemoguć", naglasio je Alviž.
Misno slavlje pjevanjem je pratio dio Katedralnog zbora Albe Vidaković uz orguljsku pratnju Miroslava Stantića, a solisti na misi su bili Emina Tikvicki i Marko Križanović. Za prinos darova zbor je otpjevao liturgijsku „himnu" Dužijance, skladbu Blagoslovena ova zemlja moja Milana Asića.
Krunu za Dužijancu, sliku svetog Josipa, budući da je godina svetog Josipa kome je posvećena i župa, izradila je u tehnici slame Marija Vidaković. Na kraju mise crkva je zapjevala svečani himan Tebe Boga hvalimo, a po običaju, nakon blagoslova i himnu Lijepa naša domovino.
U 19 sati je u crkvi održana svečana akademija to jest manifestacija Rič pod đermom, a nakon nje u dvorištu župe tradicionalno bandašicino kolo. 

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima