Dužijanca u Lemešu

Objavljeno: 26.07.2024. Pregleda: 5

HBKUD Lemeš proslavilo je u Lemešu, 14. srpnja 2024. godine 24. Dužijancu. Bandaš i bandašica ovogodišnje Dužijance su Ervin Šipoš i Maja Ačai, a mali bandaš i bandašica Saša Kovač i Mia Petreš. Misa zahvalnica održana je u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, a misu je predvodio župnik iz Telečke Árpád Pásztor.
‚‚Imam deset godina i drago mi je da sam mali bandaš. Tata je isto nekada bio bandaš", kaže s ponosom desetogodišnji Saša Kovač.
‚‚Ovo je 24. Dužijanca, što znači da je pred nama izazov za narednu godinu kada slavimo 25 godina od naše prve proslave Dužijance. Želja nam je da naredne godine okupimo sve bandaše i bandašice kako bi zajedno proslavili", kazala je predsjednica HBKUD-a Lemeš Marija Bagi.
Nakon mise kruh je predan predsjedniku Savjeta MZ Istvánu Sevaldu.
‚‚Lijepo je danas bilo vidjeti mlade u nošnjama, zahvaliti se Bogu za uspješnu žetvu, kruh. Hvala članovim HBKUD-a Lemeš što čuvaju ovaj stari običaj zahvale", kazao je Sevald.
Prije Dužijance, 11. srpnja, održana je likovna kolonija na kojoj su sudjelovali članovi Likovne udruge CroArt iz Subotice i umjetnici iz Lemeša.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Šetnja u sklopu izložbe S Božjom pomoći
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima