„Dužijanca” u Lemešu

Objavljeno: 05.08.2020. Pregleda: 46

lemeska duzijancaBandaš i bandašica ovogodišnje lemeške Dužijance bili su Boris Tomas i Elizabeta Ileš, a mali bandaš i bandašica Nikola Mandić i Emina Kovač. Oni su, uz još nekoliko mladih u nošnjama, bili na svetoj misi na kojoj je posvećen kruh od novog žita. Misu su predvodili velečasni Gabor Drobina i domaćin velečasni Antal Egedi. „Na današnji dan zahvalni smo za sve darove, a osobito kruh koji svaki dan blagujemo. Zajednica koja je kršćanska vjeruje da je sve od Boga dobiveno i zato naša zahvala Bogu“, kazao je velečasni Drobina.

Posvećeni kruh poslije mise predan je predsjedniku Savjeta MZ Svetozar Miletić Ištvanu Sevaldu. Izostala je svečana povorka sudionika Dužijance, obilazak fijakerima domova bandaša i bandašica, što je do sada bio dio programa Dužijance u Lemešu. 
Kao dio ovogodišnje proslave Dužijance na salašu Vujević – Ileš, 16. srpnja 2020. godine priređena je likovna kolonija na kojoj su sudjelovali članovi HLU CroArt iz Subotice i mladi iz Lemeša. „Ovo je suradnja naše dvije hrvatske udruge i slikari vole doći u Lemeš, vole ovdašnji mir, tišinu i gostoprimstvo naših domaćina. Na ovogodišnjoj koloniji sudjeluje sedam članova likovne udruge“, kazao je predsjednik CroArta Josip Horvat.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima