Dužijanca u Lemešu 2022.

Objavljeno: 29.07.2022. Pregleda: 49

Goran Kovač i Milica Brkić bandaš i bandašica su ovogodišnje Dužijance u Lemešu. U ulozi malog bandaša i bandašice bili su Tibor Petreš i Slavica Mormer. Dužijancu je ograniziralo HBKUD Lemeš, a ovogodišnja, koja je održana 17. srpnja 2022. godine, bila je 22. po redu. 

Sudionici Dužijance okupili su se u mjesnom Domu kulture, a nakon toga povorka sudionika Dužijance uputila se u crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije, gdje je održana misa koju je predvodio vlč. Jenő Varga, svećenik u mirovini. Ove godine izostala je vožnja fijakerima i obilazak kuća bandaša i bandašice.
„Ovogodišnji bandaš i bandašica prihvatili su naš poziv i rado su pristali obući nošnju i naći se u ovako značajnoj ulozi. Nažalost, sve je teže naći mlade koji se žele uključiti, mladi odlaze, ali tu su školska djeca s kojom možemo raditi", kaže predsjednica HBKUD-a Lemeš Marija Bagi. 

Nakon svete mise kruh od novog žita predan je predsjedniku Vijeća MZ Svetozar Miletić Istvánu Szevaldu.
„Hrvatska udruga 22 godine čuva jedan lijep običaj zahvale za uspješno obavljenu žetvu. Hvala Bogu, mi smo taj posao ove godine uradili na vrijeme, nije bilo nevremena, tuče, žito je u silosima", kazao je Szevald.
U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća lemeškoj Dužijanci nazočio je predsjednik IO Lazar Cvijin. 

„Poslije korone mnoge udruge imaju poteškoće ponovno pokrenuti članstvo, organizirati manifestacije, a udruga u Lemešu uspjela je organizirati jedan zahtjevan program kao što je proslava Dužijance. HNV je dalo potporu lemeškoj Dužijanci, ali pratimo i ukupan rad ove udruge. Izdvojio bih tu dramski odjel. Ovo jeste mala sredina, ali ako bi došlo do malo bolje povezanosti sa Somborom, da jedni druge podrže na manifestacijama koje organiziraju, kao što se to radi u Subotici, bilo bi to značajno jer bismo pokazali da nas ima i da držimo do svoje tradicije", kazao je Cvijin.
Kao i prethodnih deset godina, i ove je pred Dužijancu održana jednodnevna likovna kolonija na kojoj sudjeluju slikari Likovne udruge Croart. Kolonija je održana u petak, 15. srpnja, a slikari su radili u ambijentu salaša obitelji Vujević-Ileš.

Izvor: Hrvatska riječ Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima