„Dužijanca“ u Žedniku

Objavljeno: 30.07.2018. Pregleda: 43

duzijanca u ZednikuU nedjelju, 8. srpnja, u crkvi svetog Marka Evanđelista u Žedniku svečano je proslavljena Dužijanca, zahvala Bogu za plodove ovogodišnje žetve. Misu je predvodio fra Nediljko Šabić, u zajedništvu sa žedničkim župnikom, vlč. Željkom Šipekom, vlč. Draženom Dulićem, vlč. Miroslavom Orčićem i vlč. Josipom Vogrincem. Svetoj misi nazočio je veliki broj mladih u narodnim nošnjama, na čelu s bandašicom Katarinom Vojnić Tunić i bandašem Marijanom Skenderovićem. Uz njih su bili i mala bandašica Monika Fülöp i mali bandaš Daniel Dožai. Pozivu su se rado odazvali gradski banadaški par Marko Križanović i Marija Piuković, kao i đurđinski bandaš i bandašica Željko Ivković Ivandekić i Jelena Vidaković, kao i brojni drugi gosti.

U skladu s dugogodišnjom tradicijom, na početku svete mise žedničke kraljice pozdravile su predvoditelje misnoga slavlja i sve nazočne. Na misi je pjevao žednički zbor koji je predvodio kantor Nikola Ostrogonac, uz pratnju tamburaša pod ravnanjem prof. Mire Temunović.
U svojoj propovijedi fra Nediljko Šabić istaknuo je važnost i ljepotu zahvale, kao temelja kršćanskog života. On je naglasio kako trebamo znati dobro upotrijebiti ono što nam je dano, na korist nama samima, a osobito u dijeljenju s drugima.
Na kraju misnoga slavlja žednički župnik vlč. Željko Šipek izrazio je zahvalnost fra Nediljku Šabiću, župniku iz Tučepa, koji je mnogo dobroga učinio za Žednik i njegove vjernike, osobito u izgradnji vjeronaučne dvorane, koja nosi njegovo ime.
U večernjim satima u Domu kulture održan je prigodni kulturno-umjetnički program i Bandašicino kolo. U programu je sudjelovao folklorni odjel žedničkog ogranka HKC-a Bunjevačko kolo, kao i gosti, KUD Orljava iz Pleternice i Kulturno-umjetničko društvo iz Brestovca.

Izvor: Hrvatska riječ (K. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima