Dvadeset godina „Miroljuba“, glasila HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Objavljeno: 22.06.2018. Pregleda: 27

20 godina miroljubaPrije 20 godina, kada je uprava Nazora, kome tada još nije bio vraćen hrvatski predznak, odlučila pokrenuti svoj list, Hrvati u Srbiji nisu bili priznati kao nacionalna zajednica, nisu postojale institucije hrvatske zajednice i još nije bio obnovljen rad Hrvatske riječi. Bilo je to još vrijeme Miloševićeva režima kada se deklarirati kao Hrvat i nije bilo najpoželjnije. U takvim uvjetima u Nazoru su odlučili pokrenuti svoj list, koji je nazvan po imenu koje je Nazor nosio kada je osnovan 1936. godine. Prvi brojevi Miroljuba tiskani su na ikavici.

Preko 80 brojeva

List izlazi četiri puta godišnje, a od osnutka uređivala su ga tri urednika – Josip Zvonko Pekanović, Matija Đanić i Alojzije Firanj.
„Bilo je dileme upuštati se u sve to ili ne, jer to je još bilo vrijeme Miloševićeve vlasti u Srbiji. Desetljećima ova udruga nije ni imala hrvatski prefiks, jer u vrijeme komunizma društva nacionalnih zajednica nisu mogla imati tu nacionalnu odrednicu. Međutim, krajem 90-ih godina stvorili su se uvjeti za pokretanje našeg lista. Kada smo pripremali te prve brojeve nisu moja očekivanja bila da će list toliko trajati. Jedan od problema koji nas je čekao bile su financije. To je i razlog što nismo odlučili da Miroljub izlazi jednom mjesečno, već kvartalno“, kaže prvi urednik Pekanović.
Do sada je tiskano više od 80 brojeva Miroljuba, a u prvim godinama je na svojim stranicama donosio tekstove iz povijesti Sombora, Hrvata u Somboru i okolici, crkvama, tekstove o starim salašarskim školama, o povijesti i razvoju Društva, značajnim članovima Nazora...
Danas je koncepcija lista nešto drugačija
„Na neki način iscrpjeli smo te teme, a i tijekom godina Društvo se razvijalo, povećavao se broj sekcija, nastupa, gostovanja, tako da su naši tekstovi uglavnom posvećeni temama koje se odnose na rad Društva. Koliko nam prostor dozvoljava pratimo i događanja u hrvatskim udrugama u okolnim mjestima“, kaže sadašnji urednik Alojzije Firanj.

Podsjetnik na osnivače

Osim tri urednika, Miroljub je do sada pripremalo 30 članova Uredništva, za njega je pisalo 140 autora. „Od ideje do 20. obljetnice mnogo je truda i volje uloženo kako bismo se danas imali čime ponositi i kazati mlađima – dajemo vam Miroljub kako biste nastavili tradiciju dugu dva desetljeća. Da nije Miroljuba možda bi se i zaboravilo kako se zvalo naše Društvo u osnivačkom aktu 1936. godine. Ovako nas on svakog kvartala, svake od ovih 20 godina podsjeća na naše korijene, na osnivače, članove prvih upravnih odbora. List se ne prodaje, jer nam apliciranjem na natječaje prispije dovoljno sredstava za tiskanje četiri broja godišnje“, kaže predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić.
Obljetnica je obilježena na prošlotjednoj Večeri Miroljuba, u povodu koje je tiskan i izvanredni, prigodan broj lista. Za obljetnicu su digitalizirani svi brojevi Miroljuba i dostupni su na internetskoj stranici Društva – www.hkudvladimirnazor.com.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima