Festival slame u Tavankutu

Objavljeno: 21.07.2022. Pregleda: 54

Drugu godinu zaredom, u okviru kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, priređen je Festival slame. Festival ima za cilj prezentirati nove mogućnosti uporabe slame osim već njezine tradicionalne primjene za izradu slika i suvenira. Sudionici festivala bile su slamarke i polaznici lanjske radionice. 

„Prošle godine na prvom Festivalu slame imali smo radionicu izrade skulptura od slame koju su vodili gosti iz udruge Podunav iz Monoštora. Izrađeno je više skulptura životinja. Skulpture se izrađuju na kostur koji je metalni. Ove godine prezentirana su stečena znanja s prošlogodišnje radionice te su skulpture revitalizirane, a napravljeno je i stilizirano božićno drvo od slame", kaže predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović koje je organizator Festivala slame. 

U Festival se uklopila i više metara visoka skulptura od slame Slamarko, koja se posljednjih godina ljeti podiže na etno salašu Balažević. Tu važnu gradivnu ulogu imaju rolobale.
Putem edukacije, slama više nije samo otpadni ili materijal za dekorativne predmete već i kvalitetan materijal koji se može koristiti u svakodnevnom životu. Primjer toga je i upotreba slame u poljoprivredi – kod pravljenja ekoloških vrtova gdje slama kao pokrivalo štiti tlo od isušivanja te sprječava razvoj korova. Po riječima Suknovića, iduće godine će na Festivalu biti prezentirano i kako se slama može koristiti u gradnji.
Inače, XXXVII. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame počeo je prošloga petka, a zatvaranje je sutra (subota, 16. srpnja) u 19,30 sati na etno salašu Balažević, kada je ujedno i Risarsko veče mjesne Dužijance. Koloniju je otvorio tavankutski župnik vlč. Marijan Vukov, a u kulturnom dijelu programa sudjelovali su folkloraši mjesnog HKPD-a Matija Gubec.
Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima