Festival velikih tamburaških orkestara Vojvodine u Rumi

Objavljeno: 05.11.2016. Pregleda: 37

festival tambRuma je i ove godine, 25. put zaredom, bila domaćin Festivala tamburaških orkestara Vojvodine, na kojem je u nedjelju, 30. listopada, u Kulturnom centru sudjelovalo sedam tamburaških orkestara.

Duga tradicija

Od 1964. godine kada je prvi puta organiziran Festival tamburaških orkestara u Rumi redovito na svakom festivalu sudjeluje i Veliki tamburaški orkestar HKPD-a Matija Gubec iz Rume:

„Te 1964. u Rumi je prvi put održan Festival amaterskih društava Vojvodine, koji je poslije prerastao u Festival tamburaških orkestara Srbije, odnosno od prošle godine u međunarodni festival. U početku Festival je bio natjecateljskog karaktera, a unazad nekoliko godina prakticiramo da svake druge godine bude revijalni“, kaže dirigent VTO-a Matija Gubec Josip Jurca.

„Mi tamburaši više volimo kada je Festival revijalni. Daleko smo opušteniji i bolje se svira nego kad se natječemo. Na revijalnom festivalu sudjeluju i profesionalni i amaterski orkestri, te je teško izvagati i izmjeriti tko je svirao bolje. Moj je prijedlog da Festival trajno prijeđe u revijalni, jer smatram da bi tada bilo više sudionika“, tvrdi Jurca.

U stalnom sastavu stručnog žirija je i profesor i skladatelj Slobodan Atanacković koji, kako kaže, ne propušta priliku doći u Rumu slušati orkestre koji s ljubavlju njeguju tradiciju tamburaškog muziciranja:

„Na revijalne festivale uglavnom dođu oni orkestri koji zaista imaju što pokazati i koji ne teže samo odličjima, plaketama i visokim plasmanima, nego uživaju u glazbi. Zato ja više volim doći na festivale manifestacijskog karaktera. Čini mi se da se na ovakvim festivalima ostvaruje ravnoteža između mogućnosti i izabranog programa i zato se postižu ne mogu kazati veći, ali svakako ljepši efekti“.

Najmlađi u rangu iskusnijih

Ove godine osim dječjeg tamburaškog orkestra Tamburatorijum iz Pančeva, prvi puta na Festivalu, svojim kompozicijama predstavili su se i mladi tamburaši GTO-a Branko Radičević i orkestar OMŠ-a Toša Andrejević iz Rume:

„Kao domaćinima pripala nam je čast da otvorimo ovaj festival koji ima dugu tradiciju u našem gradu. Bio je veliki izazov predstaviti se na ovakvom festivalu, napose učenicima muzičke škole ali i pomlatku, jer je ovo bio jedan od prvih nastupa iznimno važnih za njihov početak i za njihovo dalje napredovanje. U našem gradu je velika zainteresiranost za tamburu. Na moje veliko zadovoljstvo i poslije završetka osnovne muzičke škole veliki broj njih se odlučuje svirati u velikom tamburaškom orkestru. Uz naporan rad, njihovu volju i ljubav prema tamburi, sigurna sam da će uskoro uspjeti dostići razinu muziciranja koju ostvaruju veliki tamburaški orkestri“, istaknula je dirigentica Smiljana Jančić.

Redovni gosti Festivala u Rumi su i članovi Subotičkog tamburaškog orkestra:

„S velikim zadovoljstvom dolazimo ovdje, jer nas vezuje ljubav prema tamburi. Smatram da je iznimno važno da se njeguje tamburaška glazba, da se održavaju ovakvi festivali i drago mi je što uspijevamo u tomu, usprkos ponekad i teškoj situaciji“, kaže Nikola Teskera iz Subotice.

Potpora grada

Festival je održan pod pokroviteljstvom općine Rume:

„Za nas u Rumi je iznimno važno što se Festival već 25 godina održava u našem gradu. Prije svega zato što u Rumi postoje tri velika tamburaška orkestra i što ovaj grad ima publiku koja razumije, poznaje i voli tamburašku glazbu. Mi se nadamo da će festivali idućih godina biti na još većoj razini, s većim brojem sudionika“, rekao je predsjednik SO Ruma Steva Kovačević.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima